Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce prevede programul de activitate…

Ce prevede programul de activitate al Guvernului condus de Maia Sandu

Programul de activitate al Guvernului Sandu a fost publicat pe pagina oficială a instituţiei. În document se menţionează că Guvernul va relua calea de integrare europeană a Republicii Moldova, „subminată de guvernarea oligarhică”, va eliberarea statul din captivitate şi va consolida independenţa instituţiilor, în special în domeniul justiţiei .

„Scopul major care va ghida activitatea acestui Guvern este să întoarcem țara propriilor cetățeni, să punem instituțiile statului în slujba oamenilor și să le arătăm tuturor cetățenilor ce înseamnă buna guvernare. Suntem hotărâți să facem totul pentru a le întoarce oamenilor siguranța în ziua de mâine și speranța într-un viitor mai bun”, se arată în programul de activitate al Guvernului.

Totodată, în document se menționează că Guvernul va relua calea de integrare europeană a R. Moldova, „subminată de guvernarea oligarhică”, și va lucra pentru implementarea reală a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, ultimul stând și la baza reformelor implementate.

Printre priorităţile anunţate de executiv sunt eliberarea statului din captivitate şi consolidarea independenţei instituţiilor, în special în domeniul justiţiei. Acest lucru se intenţionează a fi realizat prin asigurarea unei democraţii elective, prin mass-medie liberă, colaborare cu societatea civilă, justiţie independentă, dar şi prin dialog pentru reîntregirea statului.

În acelaşi context, Guvernul își propune, în acest an, să scoată țara din izolare și să relanseze urgent economia, prin îmbunătățirea relațiilor cu partenerii externi, restabilind asistența externă și administrarea judicioasă a finanțelor publice, dar și demonopolizând ramurile economiei. Executivul va crea condiții pentru asigurarea reală a bunăstării și pentru creșterea calității vieții, prin luarea de măsuri urgente anti-sărăcie, prin asigurarea  unor servicii de sănătate, de educație și sociale la standardele cuvenite.

„Viziunea noastră este să punem bazele unei economii care există nu doar datorită remitențelor, taxelor și banilor care vin de la parteneriiexterni, ci una bazată pe producțiainternă și creșterea productivității muncii. O economie care să genereze creștere sustenabilă și incluzivă, care să ofere locuri de muncă bine plătite atât pentru cei de acasă, cât și pentru cei plecați, dar care își doresc să revină”, se arată în document.

Noul Guvern, îşi mai propune

  • Crearea condițiilor pentru asigurarea reală a bunăstării și pentru creșterea calității vieții tuturor oamenilor;
  • Eliberarea statului din captivitate și consolidarea independenței instituțiilor;
  • Asigurarea mass-mediei liberă;
  • Restabilirea încrederii societății în instituțiile statului;
  • Obținerea și publicarea Raportul Kroll 2 și asigurarea investigării reale a furtului miliardului;
  • Asigurarea funcționalităţii depline a sistemului instituțiilor din domeniul integrității și prevenirii corupției;
  • Promovarea dialogului cu populația din localitățile din stânga Nistrului în scopul promovării ideii de soluționare a conflictului;
  • Îmbunătățirea relațiilor cu partenerii externi;

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit în funcție la 8 iunie cu votul a 61 de deputați ai PSRM și ai Blocului ACUM. Inițial, a fost declarată neconstituțional decretul semnat de șeful statului, după care Curtea Constituțională și-a revăzut decizia, iar Guvernul Sandu a devenit unul legitim.