Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce a făcut Dodon astăzi…

Ce a făcut Dodon astăzi la Curtea Constituțională

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost astăzi, 20 septembrie, într-o vizită la Curtea Constituțională.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Dodon spune că a fost în vizită la CC ca să salute noul colectiv al instituției și pentru a le înmâna legitimațiile judecătorilor Înaltei Curți.

„Am vizitat Curtea Constituțională, unde am salutat colectivul instituției și Judecătorii recent desemnați de către Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii. Conform procedurilor stabilite am înmînat legitimațiile judecătorilor Înaltei Curți. Folosindu-mă de ocazie am adresat felicitări cu prilejul numirii lor în funcție și le-am urat succes și multă perseverență în activitatea profesională”, scrie Dodon pe Facebook.

Deputatul socialist Vladimir Țurcan a fost ales pe 19 august, președinte al Curții Constituționale (CC) pentru un termen de trei ani. Acesta a fost ales, conform legii, prin vot secret.

În calitate de judecător care va exercita funcţiile Preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătoarea Liuba Şova.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan este membru al fracțiunții PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.

Țurcan și Manole au ajuns la CC prin votul deputaților PSRM și ai Blocului ACUM, deși Comisia juridică, numiri și imunități a organizat un concurs pentru cele două funcții vacante și i-a desemnat câștigători pe fostul secretar de stat Nicolae Eșanu și fostul ministru al Justiției Vladimir Grosu.

Mihai Poalelungi și-a dat demisia din funcția de președinte al Curții Constituționale pe 20 iunie, cu o zi înainte ca membrii Comisiei de la Veneția să publice avizul critic referitor la deciziile din 7-9 iunie ale CC, care ar fi fost adoptate în favoarea PDM.

La 26 iunie, ceilalți cinci membri ai CC (Aurel Băieșu, Raisa Apolschi, Artur Reșetnicov, Corneliu Gurin și Veaceslav Zaporojan) au demisionat in corpore, fără a comenta avizul Comisiei de la Veneția, care a stipulat expres că între 7-8 iunie nu existau condiții de dizolvare a Parlamentului, iar judecătorii constituționali nu au respectat propriile proceduri și principiul egalității părților în cazul crizei politice.

Sursa foto: Facebook/Dodon