Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Analist politic, despre decizia ACUM…

Analist politic, despre decizia ACUM de a susține un speaker PSRM

Analistul politic Dionis Cenușa consideră că „decizia PAS de a vota pentru Greceanii pare a fi cea mai logică din punctul de vedere al strategiei politice, deși foarte târzie”, iar blocul ACUM „oricum va trebui să voteze pentru reprezentanții PSRM daca vor sa evite anticipatele”.

„Principalele partide moldovenești expun în mod conștient țara la convulsii politice interne, ale căror victime sunt grupurile sociale neprotejate, fără resurse necesare pentru a emigra cât mai departe de problemele țării”, considere analistul politic Dionis Cenușa.

Potrivit acestuia, ACUM este mai vulnerabil decât a fost cu două luni în urmă, deoarece a așteptat termenul-limită de declanșare a alegerilor anticipate fără a-și planifica pașii din timp și a seta condiții cât mai avantajoase în discuțiile cu socialiștii,

„În cele din urma, ACUM oricum va trebui sa voteze pentru reprezentantii PSRM daca vor sa evite anticipatele. Iar dupa speaker, ACUM va trebui sa voteze si alte lucruri pentru a pastra consensul situational, deoarece Socialistii vor sa guverneze si sa se pregateasca de alegeri prezidentiale in 2020, cand Dodon vrea sa fie reales.

Sustinatorii unei agenda pro-reforma din tara si aflati in emigrare (nu toti sunt diaspora) au asteptari minime de la PDM si Socialisti. Acestia insa au foarte multe asteptari de la ACUM, lucru care ii face mai sensibili la notiunea de responsabilitate politica.

Deocamdata Blocul demonstreaza ca nu este tocmai capabil sa gandeasca concomitent strategic si pragmatic sau sa actioneze atent, dar si cu o doza de risc, indivizibila mai ales pentru regimurile cu democratii slabe.

Chiar daca a fost necesar ca un Comisar European sa vina la Chisinau pentru a le explica care sunt mizele, decizia PAS de a vota pentru Greceanii pare a fi cea mai logica din punctul de vedere al strategiei politice, desi foarte tarzie.

Raul cel mai mic este vazut in sustinerea PSRM. Cat de situational nu ar fi votul ACUM pentru Socialisti, politicul moldovenesc pare sa urmeze o cale conforma calculelor Rusiei, potrivit carora PSRM primeste in final sustinerea ACUM”, opinează analistul politic.

Potrivit acestuia, decizia ACUM va fi interpretată de democrați drept „trădare națională”, de aceea politicienii din acest bloc ar trebui să valorifice criza politică existentă pentru a nu deveni principalul sau chiar unicul perdant al acesteia.

PAS și PPDA au anunțat că sunt gata să voteze un speaker din partea PSRM dacă socialiștii vor accepta mai multe condiționalități, printre care susținerea candidaturii Maiei Sandu în funcția de premier și votarea legilor din „pachetul antioligarhic”.