Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegătorii din UTA Găgăuzia trimit…

Alegătorii din UTA Găgăuzia trimit doi socialiști în Parlament pentru a le reprezenta interesele

Doi socialiști câștigă fotolii de deputați pe circumscripțiile uninominale deschise în UTA Găgăuzia. În circumscripția nr. 45, cel mai bun rezultat, 64,96%,  este înregistrat de candidatul PSRM Alexandr Suhodolski. În circumscripția nr. 46 învingător în scrutin iese candidatul PSRM Fiodor Gagauz, cu un rezultat de 75,82%.

Alexandr Suhodolski,  PSRM

Foto: alege2019

Între 2011 și 2014, Alexandr Suhodolski a activat în cadrul SRL „Gagauz-Gaz”, filiala Comrat-Gaz. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Suhodolski a fost lider al Asociației Obștești „Tineretul Găgăuziei”. Din 2015 până în 2017 a fost viceprimar al municipiului Comrat, iar din ianuarie 2017 este vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG). Potrivit portalului Nokta, înainte de a intra în Partidul Socialiștilor, a făcut parte din Partidul Comuniștilor. Pe parcursul ultimilor ani, Alexandr Suhodolski, împreună cu soția sa, Lilia Suhodolskaia, au sponsorizat în mai multe rânduri Partidul Socialiștilor, dar și campaniile electorale în care au fost implicați exponenți ai PSRM. În 2015, soția lui Alexandr Suhodolski a făcut o donație de 20.000 de lei în bugetul PSRM, adică o treime din bugetul oficial al familiei pentru anul anterior. Un an mai târziu, 13.860 de lei au mers din buzunarul vicepreședintelui Adunării Populare din Găgăuzia în pușculița partidului. Despre aceasta a scris și Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul unei anchete. În primul trimestru din 2018, Suhodolski a mai făcut o donație la partid, în mărime de 13.000 de lei. În 2016 Alexandr Suhodolski a vărsat în bugetul electoral al lui Igor Dodon, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, 52.600 de lei. În ultimii doi ani, Alexandr Suhodolski a obținut din salariu venituri de circa 289 de mii de lei. Candidatul PSRM declară un autoturism de model Mercedes E220cdi din 1999, dobândit în 2016, pe care îl conduce în baza unui contract translativ de posesie și folosință. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Suhodolski nu declară nicio locuință.

Citiți și: Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.45

Fiodor Gagauz, PSRM

Foto: alege2019

Din decembrie 2014 Fiodor Gaguz este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele PSRM. Face parte din Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice. Inițiativa civică „Pentru un Parlament Curat”, care a realizat profilului candidatului scrie că din decembrie 1999 acesta deţine funcția de președinte al Mișcării Obștești „Edinaia Gagauzia” („Găgăuzia Unită”) și, concomitent, din 1999–2002, cea de șef al Direcției Afacerilor Interne a autonomiei găgăuze. Deși Mișcarea „Edinaia Gagauzia” („Găgăuzia Unită”) este una obștească, aceasta a fost implicată în decursul mai multor ani în acțiuni politice. Astfel, mișcarea a jucat un rol important în organizarea referendumului ilegal din 2 februarie 2014, „pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză” și pentru „vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova”, acțiune criticată de experți. Fiodor Gagauz s-a ocupat de „asigurarea conceptuală și pregătirea organizațională” a acestui pretins referendum. Din funcția de deputat, candidatul PSRM a ridicat în ultimii doi ani un salariu de peste 300 de mii de lei, dar și indemnizații de de peste 130 de mii de lei. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Gagauz trece pe hârtie trei terenuri, trei apartamente de 45 m2, 101 m2 și 133 m2, dar și o casă de locuit de 136 m2 și două garaje. Din vânzarea unui autoturism de model Toyota Prado, Fiodor Gagauz a încasat suma de 110 mii lei.

Citiți și: Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.46

Lista celor 101 deputați care vor forma noul Parlament