Principală  —  IMPORTANTE   —   Viitorul director al SIS? Cine…

Viitorul director al SIS? Cine este și cum arată casa lui Vitalie Pârlog de pe str. Ciocârliei

Casa lui Vitalie Pârlog

„Există o inițiativă semnată de zece deputați din coaliția de guvernare. Acești deputați au propus candidatura lui Vitalie Pârlog la funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Candidatura acestuia urmează să fie aprobată în comisiile parlamentare, iar ulterior de plenul Parlamentului”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Cine este Vitalie Pârlog? În 2013, acesta a fost candidat la funcția de procuror general. Acesta a fost selectat de către o comisie specială, iar candidatura acestuia urma să fie propusă Parlamentului pentru aprobare. Nu a fost însă așa. După mai multe discuții, Marian Lupu, care deținea funcția de președinte al Parlamentului a decis să-l propună la acea funcție pe Corneliu Gurin, care a fost președintele Comisiei care-l selectase pe Vitalie Pârlog. S-a precizat atunci că numele lui Pârlog nu a fost agreat de toți reprezentanții coaliției de guvernare, din care făcea parte și Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Vitalie Pârlog a fost, între anii 2001 şi 2006, reprezentantul Guvernului R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), pentru ca, între 2006 şi 2009 să ocupe funcţia de ministru al Justiţiei. După plecarea comuniştilor, Pârlog a plecat şi el din instituţiile statului. Din 2009, acesta a fondat şi condus Asociaţia Obştească „Alianţa pentru Justiţie şi Drepturile Omului”, care, la fondare, şi-a propus drept scop „promovarea principiilor democratismului, supremaţiei legii, guvernării responsabile”. Pârlog îi avea în calitate de colegi pe Nicolae Eşanu, fost viceministru al Justiţiei în guvernul PCRM şi Valentin Zubic, fost viceministru de Interne în acelaşi guvern.

Casă de milioane şi maşină “împrumutată”

Vitalie Pârlog

În calitate de jurist şi reprezentant al Asociaţiei “Alianţa pentru Justiţie şi Drepturile Omului” în toată această perioadă, Vitalie Pârlog a reprezentat mai multe persoane la CtEDO. Unul din clienţii săi a fost fiul fostului preşedinte al R. Moldova, Oleg Voronin, în cazul legat de milioanele de lei cheltuite de către acesta în străinătate, pentru diverse obiecte de lux, milioane care nu erau justificate în declaraţiile sale de venit.

În declaraţia sa de venit, depusă în momentul în care şi-a depus candidatura la funcţia de Procuror General, Pârlog a indicat venituri de 135 mii de lei în anul 2012. 15 mii de lei acesta a obţinut din salariul de la Asociaţia pe care-o conduce, iar alte 120 mii de lei din consultaţii juridice.

Pârlog a mai declarat atunci o casă de locuit de 179 m.p., despre care a menţionat că este amplasată pe un teren cu o suprafaţă de 262 m.p., cu o valoare cadastrală 665 mii 964 lei (aproximativ 40 mii euro). Candidatul la funcţia de Procuror General a precizat că a intrat în posesia imobilului în urma contractului de vânzare-cumpărare din 24 noiembrie 2011. Acesta însă nu şi-a declarat nicio maşină, deşi ziarul „Adevărul” l-a fotografiat recent cum urcă într-un Audi Q3, nou care valorează în jur de 30 de mii de euro, cam cât valoarea cadastrală a casei pe care o deţine.

“Primul care a construit aici a fost Voronin”

Casa lui Vitalie Pârlog

Casa lui Pârlog se află pe str. Ciocârliei din Chişinău, stradă pe care locuieşte şi Oleg Voronin, fostul client al lui Vitalie Pârlog. Casa ex-ministrului Justiţiei nu este însă pe acea “stradă privată” (aşa cum o numeau recent paznicii de acolo, într-o discuţie cu un reporter al ZdG), stradă pe care ar fi amplasat imobilul lui Oleg Voronin, ci puţin mai la vale.

Încă de la prima vedere poţi observa că imobilul cu două niveluri este construit recent. Cu intrare pentru maşina pe care Pârlog nu a declarat-o încă, imobilul este estimat de experţii imobiliar la cel puţin 4—5 mil. de lei. În vecinătate, poate fi observată o altă clădire, asemănătoare ca stil, construită probabil de aceeaşi firmă de construcţii.

Vecinii, puţinii din regiune, ştiu că acolo locuieşte Vitalie Pârlog. Un bătrân ne-a spus că îl vede pe acesta mai mult dimineaţa, când pleacă, la volanul unei maşini “cu geamuri fumurii”. Vecinul lui Pârlog ne-a mai spus că, din câte-şi aminteşte, ex-ministrul Justiţiei s-a mutat în noua casă cam cu jumătate de an în urmă. Aceasta a fost construită “cam într-un an”, ne-au mai spus ei, pe un teren pe care anterior nu era nimic. “Primul care a construit în zona asta a fost Voronin. Uite acolo”, ne-a explicat un alt bărbat din zonă, în timp ce arăta cu mâna spre locul unde se spune că locuieşte fiul fostului preşedinte.

Conform datelor de la Cadastru, Pârlog și-a cumpărat terenul pe care și-a construit casa de milioane în 2011. În 2013, imobilul a fost dat în exploatare. 

“Vă invit şi în casă, dacă vreţi”

În 2013, în timp ce vorbeam cu oamenii din zonă, l-am zărit pentru câteva secunde şi pe Vitalie Pârlog, care era acasă. Ulterior, am sunat la poarta acestuia, însă posibilul viitor Procuror General nu a ieşit să discute cu noi.

La telefon, Pârlog ne-a spus că banii pentru casa de milioane pe care o deţine i-a obţinut pe parcursul mai multor ani de muncă. „Nu uitaţi că eu din 1993 activez. Am început cu sectorul privat. Plus la aceasta, am fost şi expert în cadrul Consiliului Europei. Am participat în diferite comitete de lucru. Eu nu văd o problemă. Tot ceea ce am făcut, am făcut în strictă conformitate cu legea”. Pârlog susţine că a procurat casa când aceasta era finisată doar în proporţie de 47%. “Nu am ce ascunde”, ne-a replicat Pârlog. “Vă invit şi în casă, dacă vreţi”, a continuat ex-ministrul Justiţiei. Referitor la maşina pe care o conducea, Pârlog afirma că nu este a lui. “Ea este cu titlu de comodat. Dispun de mandat pentru conducerea acestei maşini. Ea nu este proprietatea mea, ci este înscrisă pe numele asociaţiei obşeşti în care activez”, a explicat Pârlog.

După ce nu a ajuns procuror general, Pârlog a candidat pe listele PCRM la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. A renunțat însă recent să ajungă deputat, fiind președintele Comisiei de control a fişierilor a INTERPOL, funcție în care a fost ales în aprilie 2017.

Războiul Voronin—Reşetnicov: Castelele de milioane ale familiei vs luxul din casa soacrei