Un fost judecător de la CSJ a refuzat să ofere accesul procurorilor în casa care urma să fie evaluată
Fostul judecător de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Oleg Sternioală, cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, „s-a eschivat de la organul de urmărire penală” care urma astăzi, 9 ianuarie, să evalueze valoarea imobilului în care acesta locuiește.
Procurorul Roman Statnîi, cel care gestionează dosarul penal pe numele lui Sternioală, a declarat pentru Ziarul de Gardă că fostul judecător de la CSJ a interzis accesul membrilor grupului de urmărire penală în imobil, invocând diferite pretexte, ca ulterior să fugă de acasă și să nu mai răspundă la apelurile telefonice.
„Dumnealui (Oleg Sternioală, n.r.), la ora 8.30 dimineață, era acasă, în prezența avocaților. Dumnealui a fost citat anterior pentru a se prezenta. A refuzat însă să ofere accesul organului de urmărire penală (în interiorul casei, n.r.), invocând diferite motive, situații și circumstanțe. Ulterior, acțiunile de urmărire penală au fost reluate, însă acesta s-a eschivat și nu a mai răspuns la telefon, fugind. După aceea a fost dispusă citarea acestuia pentru mâine dimineață, la ora 8.30 cu înmânarea citației oficiale prin intermediul soției acestuia”, a declarat procurorul Roman Statnîi, care a mai precizat că în cazul în care Sternioală nu se va prezenta, organul de urmărire penală va decide asupra desfășurării acțiunilor forțat, cu spargerea ușii.
Am încercat să obținem o reacție și de la cei doi avocați ai lui Oleg Sternioală, însă aceștia nu au răspuns nici la apelurile repetate, dar nici la mesaje.
La trei ani și jumătate după ce ZdG a scris că judecătorul Oleg Sternioală locuiește într-un imobil de lux, nedeclarat, înregistrat pe numele părinților săi pensionari, organele de drept au inițiat o cauză penală.
Procurorii au stabilit că judecătorul a fost cel care a procurat imobilul având o procură de la tatăl său, decedat între timp, iar banii folosiți în această tranzacție ar proveni din surse ilegale. Aceștia au mai descoperit că, în ultimii ani, familia Sternioală a raportat venituri oficiale în valoare de 7,08 milioane de lei, dar, concomitent, a achiziționat mai multe bunuri de lux, valoarea estimativă a cărora depășește suma de 13,8 milioane de lei.
Oleg Sternioală a fost reținut la 4 noiembrie, ulterior fiind eliberat din arest și cercetat în stare de libertate.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.