Ultima oră: Gheorghe Petic, eliberat din arest. CA Chișinău a trimis dosarul la rejudecare

Partea vătămată în dosarul Petic nu s-a prezentat astăzi, 19 iulie, la ședința de judecată la Curtea de Apel Chișinău, după ce ieri magistrații au admis cererea apărării de a a fi audiată. Completul de judecată a declarat că aceasta a fost „citată legal”, respectiv urmează a fi asigurată de „aducerea silită” a părții vătămate.

Ora 20.20: Potrivit avocatei, Gheorghe Petic are interdicția de a părăsi țara timp de 60 de zile.

Ora 20.05: Completul de judecată de la CA Chișinău a examinat în mod urgent dosarul de viol pe numele lui Gheorghe Petic. Instanța a trimis la rejudecare cauza în prima instanță și l-a eliberat pe fostul polițist de frontieră. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către avocații lui Gheorghe Petic, Angela Istrate și Anatolie Istrate. Se întâmplă după ce pe dosar a fost audiată partea vătămată.

După pronunțarea deciziei, Gheorghe Petic le-a mulțumit avocaților pentru efortul depus.

Ora 14.52: Partea vătămată a fost audiată, iar magistrații au luat o pauză, după care vor fi prezentate probele apărării. Potrivit avocaților, există divergențe între declarațiile făcute de victimă anterior și afirmațiile făcute astăzi în fața judecătorilor.

„Toți i-au adresat întrebări, inclusiv și domnul Petic. Dânsa a confirmat că se cunoștea de o lună și mai bine cu domnul Petic. Inițial, am fost informați că partea vătămată nu este prezentă, ulterior ni s-a comunicat că a fost adusă forțat. Colaboratorii poliției au adus-o”, a declarat unul dintre avocații lui Petic.

Ora 12.48: Partea vătămată este audiată în dosarul Petic. Ședința are loc cu ușile închise.

Ora 11:40: În timp ce în sediu are loc ședința, în fața instanței mai mulți susținători ai lui Gheorghe Petic scandează: „Libertate, Gheorghe Petic!”, „Vrem justiție, nu corupție!”.

Ora 11.35: Ședința în dosarul Petic continuă la CA Chișinău. Aceasta are loc cu ușile închise.

Ieri, 18 iulie, magistrații au respins cererea de recuzare a completului de judecată, înaintată de apărare, dar și cererile de eliberare pe garanție a lui Gheorghe Petic, depuse de avocata Angela Istrate și deputata Inga Grigoriu.

La 17 iulie, după ce magistrații de la CA Chișinău au respins cererea avocaților de a-l elibera din arest, Gheorghe Petic, ajutat de un număr mare de susținători prezenți la ședință, a ieșit din sala de judecată declarând că nu se mai întoarce la pușcărie. Petic a declarat că a plecat din fața magistraților pentru că Parlamentul a declarat, la 8 iunie, că R. Moldova este „stat capturat”.

După ce a fost convins de avocat să revină în sediul instanței, acesta a declarat că nu a avut intenția de a evada.

Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a transmis o scrisoare către guvernare și misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, prin care a calificat incidentul drept „imixtiune și presiune directă asupra completului care examinează dosarul”.

La 20 martie 2019, Gheorghe Petic, fost polițist de frontieră și lider al organizației teritoriale Ungheni a PPDA, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare de Judecătoria Orhei pentru viol.

În cel de-al doilea dosar, Petic este acuzat de procurori de un act de huliganism agravant, pe care l-ar fi săvârșit în 2004.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *