Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Termenul de depunere a cererilor…

Termenul de depunere a cererilor la concursul pentru funcția de judecător la CSJ, prelungit de CSM

Sursa: ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, în ședința din 22 iunie, prelungirea termenului de depunere a cererilor la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) cu 30 de zile.

„Luând în considerare că noi nu avem numărul de candidați pentru judecători la CSJ, atât din rândul judecătorilor cât și din rândul nejudecătorilor (…) mai luând în considerare că abia a fost constituită comisia privind evaluarea judecătorilor care va evalua inclusiv candidații la CSJ, până la începerea activității acesteia, propun să prelungim acest termen. Prin asta vom asigura, teoretic, că am putea avea mai mulți candidați care ar putea să treacă, dar să fie un număr suficient de candidați care ar putea concura pentru funcția de judecător la CSJ. Propun să stabilim un termen de 30 de zile”, a spus membrul CSM Ion Guzun.

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de joi, 15 iunie, proiectele de hotărâre privind desemnarea membrilor Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ.

CSM a publicat marți, 13 iunie, lista persoanelor care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor la vacante CSJ.

Pentru suplinirea a 20 de posturi vacante de judecător și profesioniști din domeniul de drept la CSJ au fost depuse 22 de candidaturi. Este vorba despre procurorul general interimar, procurorul adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor, directorul Programului Justiție al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, avocați, judecători din cadrul judecătoriilor Chișinău și Criuleni, precum și din cadrul Curții de Apel Chișinău și Bălți.

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a anunțat luni, 10 aprilie 2023, concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), așa cum prevede Legea 64 din 6 aprilie 2023 privind CSJ. Concursul este deschis pentru 20 de funcții vacante, dintre care 11 de judecător și nouă pentru profesioniștii din domeniul de drept.

În sedinta Consiliului Suprem al Magistraturii de marți, 9 mai, CSM a decis să prelungească concursul.