Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Stamate: „Ședința CSM este fără…

Stamate: „Ședința CSM este fără cvorum din cauza ministrului Justiției. Trebuie să-l protejeze pe Sternioală”. Ce spune Nagacevschi

Fosta ministră a Justiţiei, Olesea Stamate, consideră că şedințele CSM sunt fără cvorum din cauza actualului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi care „trebuie să-l protejeze pe Oleg Sternioală”. Totodată, aceasta susţine că Nagacevschi execută „ordinele de sus și nici nu-și pune întrebări referitoare la impactul acțiunilor sau inacțiunilor sale”.

Ședința CSM este fără cvorum din cauza Ministrului Justiției care torpilează din nou ședința. CSM nu poate lua decizii. Ce mai conteaza ce a spus Președintele Comisiei de la Veneția cu privire la reforma justiției și cu privire la respectarea mandatului constituțional al CSM?! Fadei știe să invoce Comisia de le Veneția doar cînd îi convine. Acum când trebuie să-l protejeze pe Sternioală (probabil și alți prieteni din sistem), cînd trebuie să ducă încet încet situația spre o nouă adunare a judecătorilor, ca să poată trage sfori sa fie aleși alți judecători, mai obedienți, în CSM, el se face ca plouă. Care Comisia de la Veneția? Care independeța a justiției și ale organelor de autoadministrare?
Ministrul ”tehnocrat și apolitic” execută ordinele de sus și nici nu-și pune întrebări referitoare la impactul acțiunilor sau inacțiunilor sale, a scris fosta ministră a Justiţiei, Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.

Contactat de Ziarul de Gradă, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, susţine că nu a fost la şedinţa de astăzi al CSM din cauza că ar fi avut o şedinţă de urgenţă.

Probabil cunoașteți deja, dar săptămîna trecută a avut loc un incident legat de automutilarea unui deținut. Despre acest caz am aflat azi dimineața și am avut o ședință urgentă la temă care a durat aproximativ pînă la 09:20. Am încercat să iau legătura cu un reprezentant CSM pentru a-l informa că mă rețin, dar nu mi-a răspuns la apel, a comentat Nagacevschi.

Ce spune președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, despre absența ministrului Nagacevschi de la ședința CSM din 3 decembrie?

„Cu dl ministru Nagacevschi am avut două întrevederi, ne-a comunicat că o să plece la Comisia de la Veneția, o să se clarifice cu situația creată și apoi o să revină și o să vină la ședințele CSM. L-am așteptat astăzi să vină la ședință, nu cunosc din care motiv nu s-a prezentat”, a susţinut Dorel Musteaţă.

Primul subiect de pe agenda ultimelor trei ședințe ale CSM, amânate din lipsă de cvorum, inclusiv cea de astăzi, 3 decembrie, este sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la reținere, aducere silită, percheziție și arestare unui judecător. Conform surselor ZdG este vorba despre judecătorul Oleg Sternioală.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Nagacevschi nu s-ar fi prezentat la ședința CSM din 21 noiembrie, în contextul în care mama sa este rudă cu avocatul Iurie Tabarcea, care reprezintă interesele judecătorului Oleg Sternioală. Totodată, Iurie Tabarcea este și nașul de cununie al judecătorului Sternioală. Iurie Tabarcea ește și unul din avocații judecătorului Ion Druță în dosarul în care acesta este investigat pentru îmbogățire ilicită.

FOTO: tvrmoldova.md