Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii…

Solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii către Asociația Judecătorilor

Astăzi, 30 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu o solicitare către Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, după ce aceasta a organizat pe 27 septembrie Adunarea Generală Excepțională a Judecătorilor.

ÎN ATENȚIA ASOCIAȚIEI JUDECĂTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA

„Având în vedere, că la data de 27 septembrie 2019 a fost convocată Adunarea Generală Excepțională a Judecătorilor organizată de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, Consiliul Superior al Magistraturii solicită Asociației prezentarea actelor în original, conform căreia s-a desfășurat Adunarea Generală Excepțională a Judecătorilor, și anume:

Potrivit Regulamentului cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor, aprobat prin Hotărîrea Adunării Generale a Judecătorilor nr. 1 din 23.11.2012, nu au fost prezentate în original:

  • listele de înregistrare a judecătorilor care au participat la Adunarea Generală Excepțională a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, în conformitate cu prevederile punctului 8 din Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor;
  • listele înregistrării judecătorilor pentru eliberarea buletinelor de vot;
  • hotărîrile adoptate în cadrul Adunării Generale Excepționale a Judecătorilor potrivit punctelor 51 – 54 din Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor”.

Șase membri permanenți ai CSM și unul supleant au rămas vineri, 27 septembrie, fără mandat. Decizia a fost luată în urma votului de la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Totodată, a fost stabilit ca următoarea Adunare generală extraordinară a judecătorilor să aibă loc la 25 octombrie, în cadrul căreia să fie aleși noi membri ai CSM. Până atunci, pentru asigurarea funcționării organului de autoadministrare judecătorească, a fost luată decizia ca Ion Postu, membru al CSM desemnat din rândul societății civile, să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată la 13 septembrie la Secretariatul CSM. La 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului. Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar la 20 septembrie instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor. În ședința din 24 septembrie, CSM a respins cererea judecătorilor de a convoca adunarea.

În aceeași zi, trei judecătoare de la CA Chișinău au emis o încheiere prin care au pus în aplicare hotărârea din 20 septembrie. La 25 septembrie, CSM a contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia din 20 septembrie a CA Chișinău, dar CSJ a respins recursul CSM.