Principală  —  IMPORTANTE   —   Ședința CSM: Un nou vicepreședinte…

Ședința CSM: Un nou vicepreședinte la CA Bălți și mai mulți judecători promovați

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze în ședința de marți, 2 iunie, 14 subiecte de pe ordinea de zi.

12:15. Ședința s-a încheiat.

12:14. A fost anunțat concurs pentru suplinirea funcției de membru al Consiliului INJ.

12:12. Cazul de la Judecătoria Strășeni, unde sunt șapte persoane infectate cu noul coronavirus: CSM îi recomandă președintelui instanței să țină cont de recomandările Comisiei pentru sănătate publică.

12:06. A fost acceptată cererea lui Dorel Musteață de a înceta mandatul în Consiliul INJ.

12:00. Câteva concursuri au fost prelungite.

11:50. Este examinat subiectul cu privire la concursurile pentru suplinirea posturilor vacante de președinte și vicepreședinte în unele instanțe judecătorești.

11:49. Cererile au fost acceptate:

  1. COLEV Grigori, vicepreședinte, Curtea de Apel Comrat, promovare în funcție administrativă
  2. CURDOV Afanasi, judecător, Curtea de Apel Comrat, promovare în funcție administrativă
  3. STARCIUC Ștefan, judecător, Curtea de Apel Comrat, promovare în funcție administrativă
  4. STRATULAT Gheorghe, judecător, Judecătoria Chișinău, promovare în instanța ierarhic superioară
  5. BOSTAN Angela, judecător, Curtea de Apel Chișinău, promovare în instanța ierarhic superioară/funcție administrativă/transfer
  6. ZUMBREANU Tatiana, solicitant la funcția de judecător, accedere în funcția de judecător
  7. RUSACOV Alexei, solicitant la funcția de judecător, accedere în funcția de judecător.

11:46. Este examinat subiectul cu privire la cererile unor judecători de remitere a materialelor Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor şi Colegiului de selecţie, pentru o eventuală
promovare/numire în funcţie.

11:45. CSM a aprobat cererea depusă de președintele interimar al CA Comrat, Grigori Colev, și președintele Judecătoriei Drochia, Vasile Nogai, cu privire la solicitarea de a li se acorda concediu plătit. Ludmila Caraianu îl va înlocui pe Colev, iar la Drochia – vicepreședintele instanței.

11:40. A fost aprobat efectivul-limită și a Statul de personal ale Consiliului Superior al Magistraturii.

11:36. Au fost desemnați membrii Consiliului Superior al Magistraturii responsabili de anumite domenii de activitate.

11:26. A fost admis demersul Asociației Te Doy Foundation referitor la desemnarea unor judecători în cadrul Grupului de lucru pentru înființarea unui Centru de Justiție Familială în
Republica Moldova.

11:19. A fost admis demersul Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, referitor la delegarea Svetlanei Filincova și Marianei Pitic în calitate de președinte ale Comisiei pentru susținerea examenului de licență și master.

11:16. A fost admis demersul Programului pentru Justiție Transparentă, referitor la extinderea pilotării testării raportării statistice electronice.

11:12. Actul a fost aprobat. Conform raportului, la Curtea de Apel Cahul sunt 8 cauze penale și 2 civile mai mult de 12 luni, 2 cauze penale și 3 civile mai mult de 24 de luni și o cauză penală mai mult de 36 de luni, condițiile sunt bune, iar motivele amânării cauzelor, în mare parte, sunt cauzate de neprezentarea părților. „Nu au fost stabilite încălcări la transmiterea dosarelor în secția evidență și documentare procesuală”, a informat Chiraneț, menționând că volumul de lucru nu este mare.

Propuneri pentru îmbunătățirea activității: „să respecte întocmai cerințele legale la examinarea cauzelor în termeni rezonabili și să intervină prin pârghiile legale și să curme orice tentativă de amânare nejustificată a cauzelor”.

11:08. Membrii CSM s-au retras în deliberare.

10:50. Cererea de abținere a lui Petru Moraru, acuzat anterior de Ilan Șor precum că i-ar fi dat indicații judecătorului Vitalie Movilă să emită un mandat de arest pe numele inculpatului, a fost respinsă.

10:44. Este examinat subiectul cu privire la Actul de control al Inspecției judiciare, referitor la verificarea efectuată la Curtea de Apel Cahul. Membrii CSM s-au retras în deliberare.

10:42. Ioana Chiraneț a fost numită în funcția de inspector-judecător principal al Inspecției judiciare pentru un termen de 4 ani.

10:37. A fost anunțat concurs pentru două funcții vacante de inspector-judecător.

10:36. A fost acceptată cererea de demisie din funcția de inspector-judecător a Stelei Subotin.

10:11. A fost anunțată pauză de 15 minute.

10:08. CSM va propune președintelui țării lista judecătorilor.

09:51. Sunt prezentați ultimii șase judecători: MĂMĂLIGĂ Natalia, Judecătoria Chişinău, GUZUN Corneliu, Judecătoria Chişinău, CAZACU Grigorii, Judecătoria Chişinău, CIUMAC Vitalii, Judecătoria Chişinău, BAŢALAI Igor, Judecătoria Chişinău, VALAH Ciprian, Judecătoria Chişinău .

09:47. Sunt prezentați următorii cinci judecători: ANDRONACHE Aurelia, Judecătoria Edineț, PROCOPIŞINA Aurelia, Judecătoria Edineţ, BOBU Natalia, Judecătoria Edineț, PASECINIC Nicolae, Judecătoria Chişinău, BADAN-MELNIC Eleonora, Judecătoria Chişinău.

09:40. Sunt prezentați primii cinci judecători care solicită numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă: COJOCARU Mihail, Judecătoria Bălți, COSTAŞ Natalia, Judecătoria Bălţi, DADU Ion, Judecătoria Hîncești, SEVERIN Viorica, Judecătoria Orhei, IARMALIUC Ludmila, Judecătoria Orhei.

09:38. Concursul pentru funcția de vicepreședinte al CSJ a fost amânat pentru 16 iunie, la cererea candidatei Nadejda Toma.

09:34. Cu 12 voturi „pro”, a fost ales Ion Talpă în funcția de vicepreședinte al CA Bălți. Acesta este judecător la CA Bălți din noiembrie 2013, anterior fiind judecător și vicepreşedinte al Judecătoriei Bălţi, vicedirector la Direcţia Bălţi a Departamentului de executare a deciziilor judiciare, mun. Bălţi, executor judecătoresc la Judecătoria mun. Bălţi.

09:18. Membrii CSM s-au retras în deliberare.

09:15. Se prezintă Ion Talpa, cel de-al doilea candidat la funcția de vicepreședinte al CA Bălți. Acesta recunoaște că nu are experiență în funcții de conducere, dar a decis să candideze având în vedere colectivul, care are vechime.

09:06. Este prezentat Gheorghe Scutelnic, candidat la funcția de vicepreședinte al Curții de Apel (CA) Bălți. „Sunt conștient de faptul că reformele sunt necesare, schimbările sunt obligatorii”, afirmă Scutelnic, motivând de ce candidează a doua oară pentru această funcție.

09:02. Șapte persoane de la Judecătoria Strășeni au fost infectate cu noul coronavirus.