Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   S-au conformat sau nu judecătorii…

S-au conformat sau nu judecătorii de la CSJ, după ce CSE a emis decizia care-i obligă să activeze în cadrul instanței, deși anterior și-au depus demisiile? Răspunsul președintei interimare a CSJ

Sursa: ZdG

Șapte judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), ale căror cereri de demisie au fost acceptate de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și care urmau să plece din funcție pe 31 martie 2023, sunt obligați să activeze în continuare în funcțiile lor, în contextul Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care cererile de demisie ale judecătorilor de la CSJ au fost suspendate pentru 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”.

Dispoziția CSE a fost emisă și a intrat în vigoare pe 31 martie 2023, ziua în care judecătorii CSJ Nadejda Toma, Liliana Catan, Maria Ghervas, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru, Ghenadie Plămădeală și Nicolae Craiu urmau să plece din funcții în baza cererilor de demisie. Totodată, cei cinci magistrați de la CSJ, care nu au depus anterior cereri de demisie, nu vor avea dreptul să plece din funcții, până nu va exista o altă decizie a CSE. Este vorba despre Anatolie Țurcanu, Mariana Pitic, Aliona Miron, Ion Guzun și Tamara Chișca-Doneva. Astfel, la CSJ, în această perioadă, ar urma să activeze 12 magistrați.

„Exact acei judecători (care urmau să demisioneze pe 31 martie – n. red.) au fost opriți. A fost suspendată demisia lor. În ultimele dispoziții, publicate pe site-ul CSJ, și completele au fost formate conform dispoziției CSE”, a declarat magistrata Aliona Miron, președinta interimară a CSJ.

Ziarul de Gardă a consultat dispozițiile privind constituirea completelor de judecată publicate pe site-ul CSJ, din care reiese că în cadru instituției rămân 12 magistrați. Redacția ZdG i-a contactat pe câțiva dintre magistrații care urmau să plece din funcții pe 31 martie, pentru a obține o reacție față de decizia CSE, însă aceștia nu ne-au răspuns la telefon, deși i-am telefonat pe parcursul mai multor zile.

Judecătorii CSJ, obligați să rămână în funcție

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au constatat în ședința de vineri, 31 martie, „situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ)” și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”.

Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, „decizia CSE este un instrument de intervenție rapidă, o măsură extraordinară, dar necesară”. Ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că „se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare”  în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității CSJ și o posibilă stopare a examinării dosarelor.

Astfel, potrivit dispoziției CSE, „pe perioada stării de urgență, ca o măsură temporară, se interzice pe un termen de 30 de zile demisia judecătorilor în funcție de la Curtea Supremă de Justiție până la completarea (temporară) a funcțiilor vacante de judecător”.

„Pe perioada stării de urgență, ca o măsură temporară, pe un termen de 30 de zile, se suspendă procedurile administrative privind cererile de demisie, depuse de judecătorii Curții Supreme de Justiție până la data intrării în vigoare a prezentei dispoziții, precum şi efectele juridice ale cererilor deja acceptate, în măsura în care eliberarea efectivă din funcție nu a survenit la data intrării în vigoare a prezentei Dispoziții. Suspendarea menționată poate să înceteze mai devreme de data expirării termenului de 30 de zile în cazul completării (temporare) a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție”, se mai notează.

Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență, începând cu data de 5 aprilie 2023, a fost aprobată cu votul a 61 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 30 martie.

Demisiile magistraților de la CSJ

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat pe 14 februarie 2023 cererile de demisie onorabilă din funcția de judecător depuse de 16 magistrați de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Ulterior, în ședința de din 23 februarie, CSM a aprobat demisia a încă patru judecători de la CSJ. Astfel, pe 1 martie au plecat din funcție Ala CobăneanuSvetlana FilincovaIurie DiaconuVictor Boico şi Victor Burduh. Pe 13 martie a plecat de la CSJ Elena Cobzac, pe 17 martie – Victor MicuLuiza Gafton și Petru Moraru, pe 20 martie – Dorel Musteață și Dumitru Mardari, iar pe 27 martie a plecat din funcție magistratul Vladimir Timofti. Pe 31 martie urma să plece Nadejda TomaLiliana CatanMaria GhervasGalina StratulatIurie BejenaruGhenadie Plămădeală și Nicolae Craiu.

Doar cinci judecători de la CSJ nu au depus cereri de demisie până la aprobarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Este vorba despre magistrații Anatolie Țurcanu, Mariana Pitic, Aliona Miron, Ion Guzun și Tamara Chișca-Doneva.