Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția deputatului care a sesizat…

Reacția deputatului care a sesizat CC după ce Înalta Curte a decis că președintele este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară

Deputatul Igor Munteanu, al cărui sesizare a fost admisă parțial, iar prin hotărârea pronunțată joi, 6 august, Curtea Constituțională (CC) a decis că președintele este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară, se arată convins că blocajele pot fi rezolvate numai prin sesizări la Înalta Curte și „prin eliminarea din viața publică a personajelor care-și doresc să acționeze în stil cezaropapist”.

El susține că scopul sesizării fost prevenirea abuzurilor și perpetuarea unor blocaje instituționale atunci când „anumiți actori, în cazul nostru este vorba de actualul președinte, le alimentează”.

„Interpretând articolele 89, 91 și 98/1, Curtea a decis că, în cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru, înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, acesta poate fi suspendat din funcție și demis.

Din păcate, cel care sfidează Constituția se bucură în continuare de garanții constituționale extrem de rigide: scoaterea imunității cu 2/3 voturi, suspendarea cu 2/3 din voturi, referendum.

Ne-am clarificat astfel cu amenințările directe ale actualului președinte de a nu desemna un candidat numit de majoritatea parlamentară este neconstituțional. Problema cea mare este mai departe – cum eliminăm o sursă permanentă de atitudini anticonstituționale și capul statului. Aceasta e marea provocare la care toate partidele democratice și europene trebuie să coopereze. Ordine constituțională și justiție, mai presus de toate”, a scris vicepreședintele Platformei DA pe pagina sa de Facebook.

Joi, 6 august, interpretând articolele 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție, Curtea a reținut că:

I. În sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție, marja discreționară a Președintelui Republicii la desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este obligat ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

II. În sensul articolelor 89 și 91 din Constituție, în cazul în care Președintele Republicii refuză să desemneze candidatul pentru funcția de Prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situație trebuie soluționată prin prisma articolului 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea Președintelui Republicii. Pentru aprecierea faptului dacă refuzul Președintelui Republicii de a desemna candidatul pentru funcția de Prim-ministru, propus de majoritatea parlamentară, reprezintă o faptă gravă, în sensul articolului 89 alin. (1) din Constituție, trebuie avute în vedere următoarele elemente:

a) dacă prin această faptă Președintele Republicii încalcă o prevedere din Constituție și/sau o Hotărâre a Curții Constituționale și

b) dacă prin această faptă Președintele Republicii își încalcă obligația imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.