Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   R. Moldova a mai pierdut…

R. Moldova a mai pierdut un dosar la CtEDO. Statul va achita despăgubiri 1,5 milioane de euro

R. Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Astfel, Guvernul R. Moldova este obligat până la 18 mai 2020 să achite 1,5 milioane de euro în dosarul dosarul SA „Gemenii”.

De asemenea, până la aceeași dată, Guvernul trebuie să restituie clădirea (circa jumatate din complexul comercial) și terenul luate de la reclamanți. În caz contrar, Guvernul va trebui să plătească încă 2.1 Euro milioane cu titlu de cost al imobilelor.

Prin hotărârea din 18 februarie 2020 Curtea de la Strasbourg s-a pronunţat referitor la satisfacţia echitabilă, după cum urmează:

Statul Pârât urmează să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de careva limitări a dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, potrivit modului de mai sus, Statul pârât urmează să plătească reclamanţilor 2,120,000 Euro, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

Statul Pârât urmează să plătească reclamanţilor 1,500,000 Euro cu titlu de prejudiciu material, 5,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10,000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Anterior presa a scris că Petro Poroşenko a deținut 47,86% din acţiunile SA „Gemeni”, prin intermediul firmei „Geomold” care era condusă de Oleksii Moskalenko, un alt cetăţean ucrainean. Fondator era însă un off-shore din Cipru, Tamarix Limited, cu un capital social de peste 52 mln. de lei. În 2005, nişte acţionari ai SA „Gemeni” susţineau că Poroşenko deţine acţiuni anume printr-un off-shore. ZdG a scris anterior că acest centru era gestionat de două firme, „G OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda și care ar fi fost controlate de Vlad Plahotniuc. Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei Twins Estate SRL, care deține și grupul de companii Rogob.