Principală  —  IMPORTANTE   —   QUIZ/ 8 întrebări despre corupție

QUIZ 8 întrebări despre corupție

Anual, la 9 decembrie este marcată Ziua Internațională Anticorupție. Aceasta are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private. ZdG îți propune un test din 8 întrebări pentru a-ți verifica cunoștințele despre corupția din R. Moldova.

„Mi s-a cerut mită” – cum pot denunța un caz de corupție?

Studiu: volumul estimat al mitei a ajuns la 516 milioane de lei în 2019

În 2019 volumul estimat al mitei a atins cifra de 516 milioane de lei (319,4 milioane din partea populaţiei generale şi 197,3 milioane din partea agenţilor economici), potrivit unui studiu sociologic privind evaluarea impactului Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie pentru anii 2017-2020 (SNIA), realizat de Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” la comanda Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În 2017 acest indicator a constituit 405 milioane de lei.

Corupția rămâne a fi o problemă gravă, iar agenții publici nu sunt în general sancționați pentru lipsa de etică și integritate profesională – de această părere sunt majoritatea participanţilor la un studiu. Peste 70% dintre participanţii la sondaj din rândul populaţiei generale sunt de părere că agenții publici sunt rar, foarte rar sau niciodată pedepsiți pentru corupţie. În cazul agenților economici acest indicator constituie 80%.

Factorii principali care ar putea determina implicarea cetățenilor în activități de diminuare a corupției sunt încrederea că aceștia vor fi protejați în cazul în care denunță un agent public pentru acte de corupție, precum și siguranța privind independența justiției, se mai arată în sondaj.