Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii cer 30 de zile…

Procurorii cer 30 de zile de arest preventiv pe numele preotului din raionul Glodeni, bănuit de săvârșirea acțiunilor violente cu caracter sexual în privința unui copil. Eparhia de Bălţi şi Făleşti l-a lipsit pe preot de dreptul de a sluji

Procurorii cer mandat de arestare pentru un termen de 30 zile pe numele preotului David Roșca din localitatea Cuhnești, raionul Glodeni, bănuit de săvârșirea acțiunilor violente cu caracter sexual, săvârșite asupra unui minor de 12 ani. Între timp, Eparhia de Bălţi şi Făleşti a anunțat că din data de 26 iulie 2022, egumenul David Roșca „se lipsește de dreptul de a sluji cele sfinte”.

„La 25 iulie curent, de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Glodeni a fost pornită o cauza penală pe faptul săvârșirii acțiunilor violente cu caracter sexuale, săvârșite asupra unei persoane despre care se știa cu certitudine că nu a atins vârsta de 14 ani (art.172 alin.(3) lit.a) din Codul penal). Persoana bănuită a fost reținută pe un termen de 72 ore.

Respectiv, după înaintarea învinuirii, procurorii au depus în instanța de judecată demers de aplicare a arestului preventiv pe un termen de 30 zile. Demersul urmează să se examineze pe parcursul zilei de astăzi”, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale.

După ce preotul din Cuhnești, raionul Glodeni, a fost reținut pentru 72 de ore, Eparhia de Bălţi şi Făleşti a anunțat că egumenul David (Roșca) se lipsește, începând cu ziua a 26-a a lunii iulie 2022, de dreptul de a sluji cele sfinte.

„Pentru încălcarea Canonului nr.25 al Sf.Apostoli, precum și al Canonului nr.32 al Sf.Vasile cel Mare, egumenul David (Roșca) se lipsește, începând cu ziua a 26-a a lunii iulie 2022, de dreptul de a sluji cele sfinte.

Pe parcurs, în conformitate cu Canonul nr.6 (II-lea Sobor Ecumenic), Judecata Eparhială va cerceta circumstanțele în care s-au petrecut cele întâmplate, pentru a lua hotărâre definitivă, care va viza aflarea dânsului în rândul preoțimii”, se arată în decretul semnat de arhiepiscopului de Bălți și Fălești, Marchel.

Am încercat să obținem un comentariu asupra cazului dat din partea primarei comunei Cuhnești, raionul Glodeni, Angelei Ceban, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon. 

Nord News a mers în localitatea Cuhnești, raionul Glodeni, pentru a discuta cu locuitorii și autoritățile despre cazul dat. Oamenii din localitate spun că preotul David Roșca a fost călugăr și a fost dat afară din cauza unui caz similar.