Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii anticorupție anunță că au…

Procurorii anticorupție anunță că au solicitat mandat de arest pentru 30 de zile pentru Veaceslav Platon: a fost pus sub învinuire într-o altă cauză penală

Procuratura Anticorupție (PA) anunță vineri, 3 decembrie, că Veaceslav Platon este cercetat penal într-o cauză penală pornită pentru abuz de serviciu și că procurorii au solicitat mandat de arest pe un termen de 30 de zile în privința controversatului om de afaceri. Procurorii susțin că Platon ar fi organizat și condus un grup de persoane care ar fi prejudiciat Asociația Obștească „Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule” cu aproape 20 de milioane de lei.

Potrivit reprezentanților din cadrul Procuraturii Anticorupție, în perioada anilor 2014-2015, grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon, prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât și neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, cetățeni ai R. Moldova și ai Ucrainei, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare, urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-au organizat în prealabil pentru a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituțiile financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și BC „Moldindconbank” SA, astfel cauzând biroului daune materiale, în sumă totală de 19 556 095 lei.Remarcăm că, în rezultatul măsurilor întreprinse, AO „BNAA” i-a fost reparat parțial prejudiciul material cauzat, în sumă de circa 6 milioane lei. Conform PA, la demersul procurorilor anticorupție, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat, cu autorizarea judecătorilor de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de circa 8 milioane lei.

La 1 decembrie, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire în contumacie pe Platon Veaceslav, fiindu-i incriminate 3 capete de acuzare, după cum urmează: – 190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari);- 196 alin. (4) din Codul penal ( Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere);- art. 361 alin. (2) lit. b) și d) din Codul penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false).

Toate capetele de învinuire incriminate cetățeanului Veaceslav Platon au fost săvârșite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor și organizator.

La 2 decembrie, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului și concomitent au înaintat în instanța de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința lui Veaceslav Platon.

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat la 14 iunie de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare. Detalii aici