Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prima ședință de judecată în…

Prima ședință de judecată în dosarul morții lui Andrei Brăguța, amânată. Polițiștii trimiși pe banca acuzaților se declară nevinovați

Astăzi, 15 ianuarie, urma să aibă loc prima ședință de judecată preliminară în cazul celor 13 poliţişti angajați la izolatorul de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa lui Andrei Brăguța, tânărul cu probleme medicale, decedat în penitenciar la sfârşit de august 2017.

„Ședința de astăzi nu a avut loc, pentru că nu s-au prezentat trei inculpați și mai mulți avocați. Ședința a fost amânată pentru altă dată”, a declarat procurorul Ruslan Lupașcu, care a precizat că unul dintre inculpați și un avocat sunt spitalizați.

Mai mulți poliţişti puși sub acuzare, prezenți la ședința de astăzi, se declară nevinovați. Inculpații au evitat să răspundă la întrebările presei.

„Nu mă simt vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat. Sunt filmări în care se vede că am intrat și am intervenit. Nu este vina mea că Brăguța stătea dezbrăcat și culcat pe podele. El singur se dezbrăca, că doar nu l-am dezbrăcat eu”, a declarat unul dintre gardieni.

„-Vi s-a interzis să-l scoateți din celulă, să chemați escorta?

-Noi am chemat, am făcut tot ce trebuie.

-Și de ce nu a venit?

-Așa s-a spus, că nu-s oameni. Nu se ajung.

-Spuneți că ați făcut tot ce trebuie. Ce anume ați făcut anume?

-Tot ce trebuie de făcut în serviciu. Am raportat. Au fost doi procurori care au verificat toate celulele. L-au văzut cum stă.

-Procurorii au văzut cum doarme la podea?

-Corect și nu au întreprins nimic.

-Ce procurori?

-O să vedeți cu ce o să se termine. Avocatul meu o să vă spună. Eu nu vă pot spune că n-o să ajung până acasă.

-Cui anume i-ați raportat?

-Toată conducerea știa despre cazul dat. Iată, orice băiat știe despre asta. 

-Ați știut că era bolnav psihic?

-De unde noi să cunoaștem? Noi nu avem medic acolo.

-Puteți să ne spuneți numele procurorilor?

-O să aflați după ce se va termina.

-Vă este frică? V-au intimidat?

-Nu mi-i frică. Am să spun când va trebui de spus. Nu retrăiți…”, a răspuns unul dintre inculpați la întrebările presei.

„Este un dosar cu mulți participanți. Se intenționează conexarea acestui dosar cu primul și noi suntem împotriva acestui lucru. În primul caz sunt 7 inculpați, iar în acesta – 13, astfel, în cazul în care vor fi unite vom avea un dosar mamut, cu 20 de inculpați…”, a declarat avocatul Vadim Vieru. „Trebuie să vedem toate circumstanțele și gradul de vinovăție a fiecăruia în parte”, a adăugat avocatul Victor Munteanu.

Cauza penală în privința celor 13 polițiști a fost trimisă în judecată la începutul anului curent. Procurorii susțin că după ce a fost maltratat de 4 codeţinuti Andrei Braguta a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 – 23 august 2017) s-a aflat în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor. „Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de experită medico-legală, a condus direct la survenirea decesului respectivului deţinut”, se spune în comunicatul PG din 9 ianuarie.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 până la 8 ani închisoare sau amendă de la 67.500 lei până la 80 mii lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani. Procurorii continuă să investigheze acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Anterior, 3 inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi 4 deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţă au fost deferiți justiției.

Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august curent.

Sursa foto: captură realitatealive.md