Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările procurorului anticorupție Victor Furtună…

Precizările procurorului anticorupție Victor Furtună privind reținerea și arestarea lui Stoianoglo

Sursa foto: ZdG

În vederea asigurării informării obiective a opiniei publice referitor la cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, procurorul anticorupție Victor Furtună a venit marți, 12 octombrie, cu precizări privind reținerea și arestarea lui Stoianoglo.

Furtună susține că, „deși cazul este unul extraordinar, au fost aplicate proceduri standarde bazate pe prevederi legale, ceea ce a constatat și judecătorul de instrucție în cadrul examinării demersului procurorului de aplicare a măsurii preventive”.

Potrivit procurorului anticorupție, necesitatea aplicării măsurii procesuale de constrângere – reținerea, iar ulterior solicitarea aplicării arestul preventiv a lui Stoianoglo, a fost determinată inclusiv de următoarele circumstanțe:

  • Funcția exercitată de subiect și ierarhia funcțională a acestuia dau posibilitatea de a face ca participanții pe dosar, printre care sunt procurori, alte persoane de demnitate publică sau funcționari publici, să fie reticenți în declarații, în special pentru a evita constrângeri sau persecuții, dar, implică și alte riscuri pentru buna desfășurare a urmăririi penale;
  • Pregătirea profesională a subiectului care, fiind procuror în exercițiul funcției, cunoaște toate subtilitățile tactice și de procedură, inclusiv acțiunile de urmărire penală care necesită a fi întreprinse pe astfel de cazuri, ca ex. – audieri ale martorilor, ridicări de obiecte, alte procedee probatorii, având posibilitatea de a influența participanții sau în alte modalități să pericliteze probele;
  • Utilizarea tacticilor specifice pentru categoriile de infracțiuni contra bunei desfășurări a activității în sfera publică unde sunt necesare acțiuni prompte pentru a reuși să fie ridicate obiectele și informațiile necesare și pentru a evita ascunderea sau distrugerea probelor de către subiecții investigați.

De asemenea, procurorul anticorupție Victor Furtună susține că, în cadrul cercetării circumstanțelor în care au fost comise faptele incriminate lui Alexandr Stoianoglo, sunt investigate inclusiv și acțiunile altor persoane.

„Un alt aspect, care implică discuții în sursele mass-media, este lipsa unor acțiuni proporționale față de alte persoane care, posibil, sunt implicate în infracțiunile investigate. Cu referire la acest aspect, în limitele în care permite principiul confidențialității urmăririi penale, ținem să menționăm, că în cadrul cercetării circumstanțelor în care au fost comise faptele incriminate dlui Alexandr Stoianoglo sunt investigate inclusiv și acțiunile altor persoane. În acest sens, este necesar de a determina rolul fiecărui participant și acțiunea în care a fost implicat, împrejurări care vor fi stabilite pe parcursul anchetei. Lipsa unor rețineri și arestări a altor figuranți pe caz nu exclude că aceste acțiuni vor fi realizate, în caz de necesitate, în viitor. Referitor la transparența procesului, înțeleg interesul sporit a publicului larg însă, ținând cont de multiple circumstanțe ale activității desfășurate, informațiile vor fi prezentate succesiv în dependență de evoluția dosarului și posibilitatea de a aduce în lumină anumite împrejurări fără a prejudicia mersul urmăririi penale”, se arată într-o notă informativă publicată de Procuratura Anticorupție.

Pe 8 octombrie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție Victor Furtună în privința arestării preventive a lui Alexandr Stoianoglo. Magistrații au emis mandate de arest la domiciliu pentru 30 de zile pentru procurorul general suspendat.

Marți seara, 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore.  Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. DETALII AICI

Între timp, după o tentativă eșuată a CSP de a se convoca în ședință marți seara pentru a selecta un procuror general interimar, miercuri, 6 octombrie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor s-au convocat în ședință extraordinară. Membrii CSP au selectat și înaintat candidatura procurorului Dumitru Robu către președinta R. Moldova, Maia Sandu, iar la scurt timp șefa statului a semnat decretul prin care Robu a fost numit procuror general interimar. 

Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor