Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Precizările Procuraturii după eliberarea Olgăi…

Precizările Procuraturii după eliberarea Olgăi Punga: se va decide asupra răspunderii juridice a procurorilor care au gestionat cauza penală

Imagine-simbol

Procuratura Generală (PG) vine cu precizări în contextul deciziei Judecătoriei Hâncești prin care a fost suspendată executarea pedepsei în privința fostei angajate a Moldindconbank (MICB), Olga Pungă, condamnată la opt ani și jumătate de închisoare, fiind acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari.

Reprezentanții PG precizează că decizia magistraților vine în contextul demersului Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

„Acest lucru s-a întâmplat în contextul procedurii de revizuire a dosarului penal, în baza căruia, în anul 2018, aceasta a fost condamnată la 8 ani și 6 luni închisoare pentru fapte cu încadrare juridică mult prea gravă. Circumstanțele noi descoperite în cadrul procedurii de revizuire urmează a fi examinate prin coroborare cu probele anterior acumulate, în cadrul unui proces judiciar transparent, cu respectarea tuturor garanțiilor inerente unui proces echitabil – omisiuni grave ce au fost admise în cadrul procedurilor judiciare anterioare ce-o vizau pe Olga Punga”, susțin reprezentanții PG.

PG mai subliniază că, în funcție de soluția instanței ca urmare a revizuirii respectivului dosar, Procuratura va decide asupra răspunderii juridice a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, care au gestionat această cauză penală.

În februarie curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a susținut că 38 de dosare, printre care se număra și cel al Olgăi Punga, asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost inițiate la comandă politic, vor fi revizuite de un grup de lucru din cadrul Procuraturii Generale. 

La 3 ianuarie 2018 Judecătoria Buiucani a condamnat-o pe Olga Pungă la opt ani și jumătate de închisoare. Ulterior, la 10 iulie 2018 Curtea de Apel a recalificat acuzația și a condamnat-o la 2,5 ani de închisoare pentru abuz de serviciu. Curtea Supremă de Justiție a anulat însă decizia CA și a confirmat decizia instanței primare, condamnând-o pe Olga Pungă la opt ani și jumătate de detenție.

Olga Pungă a fost acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari în componența unei grupări criminale. Potrivit soțului acesteia, dosarul ar fi fost intentat după ce ar fi refuzat să depună mărturii împotriva lui fostului deputat și om de afaceri, Veaceslav Platon.