Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Partidul Șor a depus o…

Partidul Șor a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care „contestă prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile”

Partidul „Șor”, condus de deputatul fugar Ilan Șor, anunță vineri, 23 decembrie, că a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care „contestă prelungirea stării de urgență, pentru încă 60 de zile, de către Legislativ”. Potrivit autorilor sesizării, „starea de urgență a fost prelungită nejustificat, cu încălcarea mai multor articole din Constituție și a altor legi”.

Potrivit reprezentanților Partidului „Șor”, Comisia pentru Situații Excepționale „a adoptat decizii controversate, care nu au nicio legătură cu starea de urgență” și menționează că R. Moldova „are un Guvern și un Parlament care au competențe depline și care pot lua orice decizie necesară în vederea depășirii oricăror crize”.

„Guvernul și Parlamentul nu au argumentat necesitatea stării de urgență și competențelor speciale pentru Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), atât timp cât toate instituțiile statului sunt funcționale și au competențe să soluționeze orice criză, fără a restrânge drepturile omului. Contrar măsurilor necesare depășirii stării de urgență legate de criza energetică și fluxul migrațional, Parlamentul a delegat CSE competențe de a îngrădi drepturi fundamentale precum dreptul la întruniri, la libera exprimare, la proprietate, la libera circulație etc., care nu au nimic în comun cu starea de urgență.

Cu regret, constatăm că CSE deja acționează direct în această privință adoptând acte ilegale, prin care sunt afectate grav drepturile fundamentale ale omului. Printre acestea se numără și dispoziția din 16 decembrie prin care CSE, cu admiterea derogărilor la Codul serviciilor media audiovizuale și fără niciun motiv temeinic, a suspendat licențele de emisie a șase posturi de televiziune, cu executare imediată”, susțin autorii sesizării.

Pe 1 decembrie 2022, Parlamentul a susținut propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență în R. Moldova cu încă 60 de zile, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale. Decizia a intrat în vigoare din 6 decembrie.

Pe 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”, unele dintre acestea fiind afiliate lui Ilan Șor.

În toamna anului 2022, deputatul fugar Ilan Șor, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională, au fost incluși în listele de sancțiuni ale SUA și Marii Britanii.

Pe 24 februarie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu războiul început de Rusia împotriva Ucrainei. Ulterior, starea de urgență a fost prelungită cu 45 sau 60 de zile, de asemenea, în contextul riscurilor la adresa securității naționale, precum și a riscului privind criza energetică.