Principală  —  IMPORTANTE   —   Noutăți de la procurorul general,…

Noutăți de la procurorul general, Alexandr Stoianoglo, despre Plahotniuc, Șor, Cavcaliuc și Platon: „Investigațiile în privința lui Plahotniuc acum duc pe teritoriul României și Arabiei Saudite”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat luni, 4 octombrie, că autoritățile au perfectat o inițiativă de anunțare în căutare internațională a deputatului Ilan Șor condamnat la închisoare pentru escrocherie, care este deja dat în căutare, pe alte dosare pe care procurorii le au în procedură.

Tot aici, Stoianoglo a menționat că reprezentanții Procuraturii Generale (PG) presupun, în continuare că, fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care în 2019 a fugit din R. Moldova și care are statut de invinuit în dosarul „furtul miliardului”, se află în Turcia, declarând că „investigațiile actuale îi duc pe procurori pe teritoriul României și Arabiei Saudite”.

În context, în cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 4 octombrie, Stoianoglo a oferit „noutăți” și despre colonelul Gheorghe Cavcaliuc și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care în iulie curent au fugit din R. Moldova.

„Nu știu precis. Noi presupunem că Plahotniuc se află în Turcia. Investigațiile în privința lui Plahotniuc acum ne duc pe teritoriul României, ne duc pe teritoriul Arabiei Saudită și în alte țări. În privința lui Plahotniuc, cunoașteți situația, că Interpolul a refuzat anunțarea lui, dar în același timp el este în căutare după ordinul de arest care a fost eliberat de instanțele de judecată de la noi. Astăzi, de dimineață, am primit informația Pandora Papers. Noi, în cel mai apropiat timp, vom începe investigația și în această direcție. Trebuie să vedem în primul rând ce fel de materiale au apărut, cât de adevărate sunt și așa mai departe. (…) Ultimele comunicări ale noastre cu colegii din Turcia au demonstrat că el a fost acolo, apoi a ieșit. Noi am expediat în Turcia mai multe demersuri și așteptăm răspunsuri.

(…) Șor a fost anunțat în căutare prin instanța de judecată. Acum, noi deja am perfectat o inițiativă de anunțare a lui în căutare internațională pe alte dosare pe care le avem în procedură”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Cât despre colonelul Gheorghe Cavcaliuc, care a fost anunțat în căutare, în dosarul „verde de briliant”, șeful PG menționează că dacă „în timpul apropiat nu va reveni în țară, în privința lui va fi emisă o altă măsură prevenitivă, mai exact arestul.

„Ce se referă la Cavcaliuc, procurorul a dispus până acum reținerea lui, iar dacă el nu va veni în timpul apropiat în privința lui va fi schimbată măsura de arest”, a mai adăugat Stoianoglo.

În context, Stoianoglo susține că „nu înțelege” de ce Veaceslav Platon a fugit din R. Moldova

„În privința lui Platon, când el a părăsit țara, nu era nicio măsură. Eu chiar nu știu de ce Platon a plecat. Eu declar că nu l-am văzut din 2009 și nici atunci nu am avut nicio relație. Eu prima dată l-am văzut pe el aici, atunci când a fost audiat în cadrul PG pe dosarul „furtul miliardului”. Eu nu văd nicio vină a procurorilor că el a fugit. Dacă a fugit și-a făcut rău doar însuși lui. Eu în general nu înțeleg de ce el a fugit. Niciodată n-am comunicat, am avut doar anul trecut, în 2020, la sfârșit anului, două sau trei întâlniri unde l-am rugat ca să acorde ajutor pentru investigarea furtului miliardului. Aici, oficial, l-am primit în această clădire”, a declarat procurorul general.

Cei patru actuali și foști politicieni, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon au fugit din R. Moldova și sunt căutați de autoritățile moldovene.

La 1 septembrie curent, Biroul național Interpol de la Chișinău a adresat o solicitare la Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (OIPC) INTERPOL de la Lyon, Franța, prin care a solicitat anunțarea în căutare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a politicianului – colonel Gheorghe Cavcaliuc, după ce ambii au fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie.

Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol) a menționat pentru ZdG că în cazul lui Platon a fost solicitată extradarea și arestarea acestuia, iar în cazul lui Cavcaliuc a fost cerută localizarea acestuia. Detalii aici

La 2 august curent procurorii au solicitat mandat de arestare cu anunțarea în căutare pentru reținere pe numele lui Veaceslav Platon, după ce acesta a părăsit R. Moldova.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a zburat duminică seara, 19 iulie, de la Chișinău la Praga, însă de acolo a luat avionul spre Londra. Ulterior, într-o postare pe Facebook, Platon a confirmat faptul că se află la Londra.

La 14 iunie curent, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare.

Pe 20 iulie, patru membri ai PACE au fost trimiși în judecată, iar președintele formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc, a fost anunțat în căutare, în dosarul „verde de briliant”. Ulterior, liderul PACE, anunțat în căutare în dosarul „verde de briliant”, a anunțat la 6 septembrie, că oferă mai multe locuri de muncă în Londra – acolo unde a fost surprins anterior ieșind dintr-o cafenea din cartierul Paddington.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.