Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pandora Papers: Plahotniuc a folosit…

Pandora Papers: Plahotniuc a folosit un trust din Noua Zeelandă pentru a transfera circa 10 milioane de euro familiei lui, aflată în Elveția

Fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, care a fugit în 2019 din R. Moldova, a folosit un trust cu sediul în Noua Zeelandă pentru a trasfera familiei sale zeci de milioane de dolari, scrie presa din Noua Zeelandă, citând date dintr-o serie de investigații Pandora Papers.

Presa internațională scrie că Plahotniuc a folosit trustul din Noua Zeelandă pentru a deține active în valoare de 180 de milioane de dolari.

Informațiile au ieșit la iveală într-o scurgere masivă de informații numită Pandora Papers. Astfel, milioane de documente de la companii care oferă servicii financiare în paradisuri fiscale au fost transmise Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație.

Documentele conțin informații despre sute de persoane publice din lume, mai exact 330 de politicieni din 90 de țări, care și-au ascuns bogățiile în companii offshore. În seria de investigații care urmează să fie publicată de CIJI sunt vizați președinți de țară, premieri, miniștri, rege și oameni apropiați lui Vladimir Putin.

Pandora Papers: Oligarhul moldovean a folosit trustul NZ pentru a deține active în valoare de 180 de milioane de dolari

Din presa străină:

Vladimir Plahotniuc, oligarh și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, se credea că se afla ultima dată în Turcia după ce a fugit din țară în 2019. Autoritățile R. Moldova au emis apoi un mandat de arestare pentru el, după ce nu a apărut în fața Parchetului Anticorupție.

Se presupune că este implicat în mai multe fraude, inclusiv „Furtul secolului”, în care un miliard de dolari a fost furat de la trei bănci în 2014, scrie presa din Noua Zeelandă.

Documentele din Pandora Papers arată că Plahotniuc a creat Otiv Trust în 2011 cu biroul Asiaciti din Noua Zeelandă cu sediul în Auckland, în timp ce alte documente arată că soția sa Oxana Childescu a cerut în mod repetat zeci de milioane de dolari să i se trimită în Elveția pe parcursul mai multor ani.

În 2011, un raport de due diligence pentru sectorul financiar a avertizat că există numeroase acuzații grave împotriva lui Plahotniuc, inclusiv „corupție, manipulare a sistemului judiciar, spălare de bani, participare la traficul de arme și atacuri asupra sectorului financiar moldovenesc”.

În 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat oficial pe Plahotniuc „din cauza implicării sale într-un caz de corupție semnificativă”, ceea ce înseamnă că el și familia sa nu sunt eligibili să intre în Statele Unite.

„Acțiunea de astăzi trimite un semnal puternic că Statele Unite nu tolerează corupția și sunt alături de poporul din Moldova în lupta lor împotriva acesteia”, se arătă în comunicatul de presă al Departamentului de Stat.

Într-un videoclip de pe rețelele sociale din 2019 postat pe Twitter, Plahotniuc a spus că Moldova „nu mai este un loc sigur și nu din cauza presupuselor cazuri penale inventate de rivalii mei, ci din cauza unor persoane care sunt dispuse să preia țara de către forță „și a jurat să se întoarcă în cele din urmă în țară.

Asiaciti Noua Zeelandă nu a răspuns la solicitarea unui interviu cu 1 News despre motivele pentru care au condus Otiv Trust pentru Plahotniuc.

Sediul central al Asiaciti a emis o declarație lungă scrisă către 1News, care nu se adresează lui Plahotnuic.

Acesta a spus că conformitatea este esența afacerii Asiaciti și că „recunoaștem că au existat în trecut cazuri izolate în care nu am ținut pasul și, în aceste situații, am lucrat îndeaproape cu autoritățile de reglementare pentru a remedia eventualele deficiențe și ne-am actualizat rapid politici și proceduri „.

„Profităm de această ocazie pentru a vă informa că orice afirmații despre noi pe care le puteți face sunt bazate pe inexactități și informații incomplete”, se mai menționa în scrisoare.

„Sunteți foarte conștienți de acest lucru, reflectat de eforturile dvs. de a obține informații de la noi. Suntem dezamăgiți că ICIJ și partenerii săi mass-media, inclusiv TVNZ, persistă cu intenția dvs. de a publica o poveste bazată pe o versiune distorsionată a faptelor către caracterizează negativ industria, compania și clienții noștri. „

Acest articol a fost produs împreună cu Consorțiul Internațional pentru Jurnaliști de Investigație, inclusiv NZME.

Mai multe detalii despre despre seria de investigații Pandora Papers