• Noul-vechi președinte al CSM, despre concursul cu un singur candidat, influență politică și hotărâri „necesare”

  Noul-vechi președinte al CSM, despre concursul cu un singur candidat, influență politică și hotărâri „necesare”
  23 ianuarie 2018 | 15:17

  Actualul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Victor Micu, care astăzi, 23 ianuarie, a fost reconfirmat în funcție pentru următorii patru ani, susține că nu a existat niciun impediment pentru oricare alt membru al CSM de a-și înainta candidatura. Micu a recunoscut că subiectul a fost discutat anterior între membrii Consiliului, dar că nu au existat alți pretendenți, de aceea nu au fost propuse nume doar pentru a mima un concurs cu mai mulți candidați și a asigura o polaritate. Întrebat de presă dacă a reușit în perioada primului mandat să asigure consolidarea sistemului judiciar, Victor Micu a evitat să răspunsă direct. Acesta a declarat că organul și-a făcut datoria în limitele prevăzute de lege, dar a admis că  ar exista unele greșeli ale sale sau ale CSM-ului. Micu a dat asigurări că instituția nu a fost niciodată influența politic și nu va fi nici în viitor.

  După ce a fost votat în unanimitate de cei 11 membri ai Consiliului, fiind singurul candidat înregistrat în cursa pentru fotoliul de șef al CSM, Victor Micu a răspuns la întrebările presei.

  Întrebat dacă a fost suprins de faptul că a fost propus pentru un nou mandat de președinte și că a fost votat unanim de colegii săi, Victor Micu a declarat că nu a existat niciun impediment ca oricare alt membru CSM să-și înainteze candidatura pentru funcția respectivă.

  „Așa s-a primit, am fost înaintat de un coleg din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, de către Moraru Petru, s-a pus la vot, s-a respectat procedura de votare, prin vot secret, dvs ați văzut cum s-a desfășurat, s-a respectat legea cu privire la CSM și Regulamentul cu privire la alegerea președintelui”, a răspuns Micu, care a mai precizat că subiectul a fost discutat între memebrii CSM înainte de ședința de astăzi.

  „S-a discutat între noi, nu că ar fi fost bine… Eu înțeleg că dacă persoana dorește, trebuie să dorească cu adevărat, numai pentru faptul ca să mimăm că au fost mai mulți candidați, atunci cred că nu este corect. Până la urmă, fiecare a cântărit ce este bine și nu a dorit nimeni să-și înainteze singur candidatura și nu au fost alți candidați. Poate, între-adevăr, era bine să fie și alți candidați, dar vă spun: dacă să fie, să fie într-adevăr cu adevărat, nu pur și simplu să fie înaintat de formă un candidat, ca să fie respectat cât de cât polaritatea”, a explicat președintele CSM.

  Victor Micu a evitat răspundă direct dacă în perioada primului său mandat a reușit să consolideze sistemul judiciar.

  „Poate că sunt unele greșeli ale mele și ale CSM, că nu am fost mai insistenți la unele chestiuni ce se referă la organizarea sistemului judecătoresc, au fost mai multe proiecte de lege”, a declarat Micu, precizând că acceptă orice critică constructivă.

  „Am tras niște concluzii din unele chestiuni, nu vreau să vorbesc acum concret, dar cel mai important este ca un judecător să fie imparțial, independent și să aibă o atitudine foarte conștiincioasă față de serviciu și față de societate, pentru că judecătorul este o parte a societății. Nu suntem niște persoane din afară, locuim, trăim în R. Moldova și prin ce poate face judecătorul ca să contribuie în acest sens? Poate să adopte o hotărâre legală și întemeiată, prin acest lucru el își exteriorizează și își manifestă acțiunile sale”, a punctat Micu.

  Victor Micu susține că CSM „și-a făcut datoria în limitele prevăzute de lege”.

  Evident că sunt interpretări, ele întotdeauna vor fi, prentru că am adoptat hotărâri la CSM dureroase, chiar față de colegi, neplăcute în sensul omenesc, dar care au fost necesare față de unii colegi. În ultima perioadă am fost criticați de unii colegi de breaslă că suntem prea duri față de unii judecători, dar am considerat întotdeauna că important este să fim obiectivi. Dacă judecătorul într-adevăr nu a încălcat nimic, urmează și, în primul rând aceasta este obligația CSM-ului, ca judecătorul să fie apărat, dar dacă a încălcat, chiar dacă suntem colegi, până la urmă trebuie să fie sancționat pentru acțiunile pe care le-a desfășurat”, a declarat Micu, care a confirmat că ex-magistrata Domnica Manole, dată afară din sistem în iulie 2017, a adresat o cerere de restabilire în funcție, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de către SIS. președintele CSP spune că subiectul urmează a fi examinat în cadrul ședințelor viitoare a organului și să se pronunțe prin a admite sau a respinge cererea ex-judecătoarei.

  Noul-vechi președinte CSM a negat orice influență politică asupra membrilor organului consultativ: „Eu sunt încrezut că Consiliul nu a fost influențat politic și nu va fi, pentru că, în primul rând, marea majoritate a membrilor Consiliului sunt judecători care au fost aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor prin vot secret. S-a mai vehiculat în presă că unii candidați au fost intimidați, n-au dorit să participe, nu prea înțeleg cum poate fi intimidat un candidat când persoana se duce la urnă și votează pe cine dorește el. Fiecare are dreptul la opinie”.

  Plecările din sistem Victor Micu le-a explicat prin faptul că în ultimul timp exigențele față de judecători au crescut, iar numărul de dosare s-a mărit.

  Despre interdicția impusă jurnaliștilor de a intra în sala de ședințe sau, cel puțin, de a avea acces în curtea instituției, pentru a putea discuta cu judecătorii, Victor Micu a declarat că unica problemă este lipsa de spațiu, acesta fiind motivul pentru care presa poate urmări live ședința doar într-un birou separat. Acesta a precizat că pe parcursul anului curent sau în anul viitor, în coridor, ar putea fi instalat un monitor unde să fie transmisă live ședința. În context însă, Victor Micu le-a dat exemplu jurnaliștilor că în România, „presa stă aparte”.

  „Îmi place să discut cu presa, nu sunt o persoană închisă, dar nu am timp”, a conchis Victor Micu.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Primarul general al capitalei cere demisia viceprimarului Victor Chironda. Reacția lui Chironda: „Prin retragerea atribuțiilor mele de semnare a actelor permisive, Ceban confirmă că sunt incomod – mă opun intereselor lui și a „colegilor” săi în domeniul construcțiilor din oraș”

  Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat marți, 22 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, demisia viceprimarului capitalei, Victor Chironda, care a anunțat luni că va contesta autor…
  VIDEO/ Primarul general al capitalei cere demisia viceprimarului Victor Chironda. Reacția lui Chironda: „Prin retragerea atribuțiilor mele de semnare a actelor permisive, Ceban confirmă că sunt incomod – mă opun intereselor lui și a „colegilor” săi în domeniul construcțiilor din oraș”

  Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va continua supravegherea executării hotărârii CtEDO privind asistența medicală și condițiile precare de detenție

  La ședința din 9 iunie 2021, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a verificat măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în vederea executării hotărârilor din grupul de cauze I.D. v. Moldova (10…
  Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va continua supravegherea executării hotărârii CtEDO privind asistența medicală și condițiile precare de detenție

  Primarul de Măcărești, Sergiu Manciu, trimis în judecată pentru corupere pasivă

  Procuratura Anticorupție anunță marți, 22 iunie, că dosarul în care Sergiu Manciu, primarul satului Măcăreşti din raionul Ungheni, este acuzat de corupere pasivă, a fost expediat în judecată. Primarul împreună…
  Primarul de Măcărești, Sergiu Manciu, trimis în judecată pentru corupere pasivă

  PCCOCS anunță că desfășoară acțiuni de investigare în dosarul „frauda bancară”, pe segmentul eliberării a peste 5 milioane de euro din contul garanțiilor bancare din 2015, în cadrul administrării speciale a Unibank: „Fostul administrator special al Unibank din 2015 e reținut pentru 72 de ore”

  Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au emis marți, 22 iunie, un comunicat de presă prin care anunță că fostul administrator special al Unibank, numit în ace…
  PCCOCS anunță că desfășoară acțiuni de investigare în dosarul „frauda bancară”, pe segmentul eliberării a peste 5 milioane de euro din contul garanțiilor bancare din 2015, în cadrul administrării speciale a Unibank: „Fostul administrator special al Unibank din 2015 e reținut pentru 72 de ore”

  VIDEO/ Autoritățile din sănătate, despre certificatul de imunizare: „La moment, nu este definitivat cadrul juridic și de procedură care va permite preluarea certificatului de vaccinare de către R. Moldova. Suntem în așteptare”

  Autoritățile din sănătate au anunțat marți, 22 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, că au purtat mai multe discuții cu reprezentanți ai instituțiilor europene „în vederea amortizării procedurii de introdu…
  VIDEO/ Autoritățile din sănătate, despre certificatul de imunizare: „La moment, nu este definitivat cadrul juridic și de procedură care va permite preluarea certificatului de vaccinare de către R. Moldova. Suntem în așteptare”