Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministra Justiției: „Ce fel de…

Ministra Justiției: „Ce fel de judecători avem, dacă ei dau exemplu că legile pot fi încălcate?”

Ministra Justiției, Olesea Stamate, susține că Adunarea generală extraordinară a judecătorilor de vineri, 27 septembrie, a fost organizată „cu încălcarea evidentă a mai multor norme legale”.

Stamate califică evenimentul drept „o adevărată sfidare a legii și a conceptului de justiție”.

Ea precizează că adunarea a fost desfășurată în lipsa cvorumului și prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Judecătorii își pot și trebuie să-și aleagă singuri organele de asigurare a independenței sistemului, însă acest lucru trebuie făcut în strictă conformitate cu normele legale. Or, ce fel de judecători avem, dacă ei sunt cei care dau exemplu cetățenilor că legile pot fi încălcate, că interesul personal e mai presus de lege?”, a scris șefa de la Justiție pe pagina sa de Facebook, care a conchis că evenimentele din ultimele zile doar confirmă necesitatea stringentă de continuare a reformei anunțate, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor.

Șase membri permanenți ai CSM și unul supleant au rămas vineri, 27 septembrie, fără mandat. Decizia a fost luată în urma votului de la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Totodată, a fost stabilit ca următoarea Adunare generală extraordinară a judecătorilor să aibă loc la 25 octombrie, în cadrul căreia să fie aleși noi membri ai CSM. Până atunci, pentru asigurarea funcționării organului de autoadministrare judecătorească, a fost luată decizia ca Ion Postu, membru al CSM desemnat din rândul societății civile, să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată la 13 septembrie la Secretariatul CSM. La 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului. Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar la 20 septembrie instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor. În ședința din 24 septembrie, CSM a respins cererea judecătorilor de a convoca adunarea. În aceeași zi, trei judecătoare de la CA Chișinău au emis o încheiere prin care au pus în aplicare hotărârea din 20 septembrie. La 25 septembrie, CSM a contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia din 20 septembrie a CA Chișinău, dar CSJ a respins recursul CSM.