Principală  —  IMPORTANTE   —   Membrii CSM au amânat demersul…

Membrii CSM au amânat demersul PA privind examinarea suspendării din funcție a judecătoarei Maria Tertea, învinuită de trafic de influență

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au anulat în ședința de marți, 30 martie, examinarea demersului Procuraturii Anticorupție (PA) privind suspendarea din funcție a judecătoarei Maria Tertea, învinuită de trafic de influență. 

Examinarea demersului PA a fost amânat de pe ordinea de zi cu 12 voturi „pro” ale magistraților CSM.

Potrivit președintei interimare a CSM, Luiza Gafton, CSM se va întruni mâine, 31 martie, în ședință extraordinară pentru a examina demersul PA.

„Judecătoarea solicită amânarea demersului Procuraturii Anticorupție, având în vedere că a fost înștiințată aseară târziu, la ora 18:47, și a avut puțin timp pentru pregătirea apărării. Totodată, judecătoarea solicită ca la ședința CSM să fie reprezentată de către avocatul Mihai Barbăroșie. Ne vom întruni mâine la ora 09:00 pentru a rezolva această situație și pentru a-i oferi timp judecătoarei să se pregătească pentru apărare”, spus președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Pe 24 martie curent, procurorii din cadrul Procuraturii Generale (PG) au solicitat mandat de arestare pentru judecătoarea Maria Tertea, învinuită de trafic de influență.

Luni, 22 martie, Procuratura Generală (PG) a informat despre reținerea unui judecător pentru „trafic de influență”. Ziarul de Gardă a reușit să afle că magistrata care a fost reținută preventiv pentru 72 de ore este Maria Tertea din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

La începutul acestui an, Maria Tertea a fost cea care a refuzat demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de a aplica mandat de arestare preventivă pe numele lui Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție. Ulterior, PCCOCS a acuzat-o că ar fi luat decizia aflându-se într-un conflict de interese după ce, în 2017, Procuratura Anticorupție condusă pe atunci de Viorel Morari a scos-o pe magistrată de sub urmărire penală. Maria Tertea a fost atunci cercetată pentru că ar fi comis încălcări în declararea bunurilor deținute de familia sa.

Citește și: