Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Martoră, audiată în dosarul privind…

Martoră, audiată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, povestește cum primea bani pentru onorariile protestatarilor, cum a fost jefuită și de ce a cerut protecție de la stat

Imagine simbol

O ex-secretară a fostului Partidului „Șor”, responsabilă de suburbiile Chișinăului, vice-președintă a oficiului din sectorul Râșcani al capitalei, a fost audiată marți, 16 aprilie, ca martoră în procesul de judecată privind finanțarea ilegală a formațiunii. Ea a povestit cum primea bani pentru onorariile protestatarilor, cum a fost jefuită și de ce a cerut protecție de la stat, relatează moldova.europalibera.org.

Potrivit sursei citate, femeia a recunoscut că întocmea liste cu numele celor care veneau la proteste antiguvernamentale și raporta superiorilor săi prin aplicația Telegram. Aceasta a povestit că la primele manifestații achita fiecărui protestatar câte 200 de lei, iar apoi onorariul a crescut până la 400 de lei.

Erau și din cei care veneau din propria inițiativă”, a spus martora, precizând că și aceștia erau remunerați.

Pentru a plăti protestatarii, ea și o colegă de partid primeau 800 de mii de lei – 1 milion de lei în genți sau pungi. De exemplu, odată, ele au ridicat banii de la reședința partidului, altă dată – de la persoane necunoscute, dintr-un automobil parcat lângă o benzinărie din capitală. Ulterior, femeile mergeau acasă la una dintre ele, unde numărau banii și îi repartizau.

Odată, colega sa a fost telefonată de secretara Marinei Tauber și a informat-o de unde să ia geanta. Ultima dată, ele ar fi primit bani pentru proteste la sfârșitul anului 2022, dar au fost jefuite când intrau în scara blocului. Potrivit ei, la fața locului a venit deputata Reghina Apostolova, în calitate de reprezentantă a partidului.

Martora a mai spus că nu știe de unde exact veneau banii: „Între noi, se vorbea că Partidul Șor e finanțat de la Moscova”.

Fiind întrebată de procuror dacă a fost intimidată după ce a făcut declarații anchetatorilor, aceasta a declarat că de ea s-a apropiat un fost coleg „care s-a arătat nemulțumit” de faptul că ea colaborează cu oamenii legii. După aceasta, martora a solicitat protecție de stat. Ea susține că a dat declarații benevol în cadrul urmăririi penale.

Deputata Marina Tauber, cercetată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, după ce a ajuns pe banca acuzaților pentru amestecul în înfăptuirea justiției, califică dosarul drept „abuziv și ridicol”.

În iunie 2023, procurorii anticorupție anunțau despre trimiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale în privința Marinei Tauber și a persoanei juridice, fostul partidul „Șor”, învinuiți pe patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a formațiunii politice, și acceptarea finanțării ilegale din partea unui „grup criminal organizat”.