Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția lui Tauber după ce…

Reacția lui Tauber după ce a ajuns pe banca acuzaților pentru amestecul în înfăptuirea justiției

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Deputata Marina Tauber, cercetată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid Șor, a venit cu o reacție după ce a ajuns pe banca acuzaților pentru amestecul în înfăptuirea justiției. Tauber, o acolită a oligarhului Ilan Șor, califică dosarul drept „abuziv și ridicol”.

Marina Tauber, care în luna martie a rămas din nou fără imunitate parlamentară, susține că prima ședință de judecată în dosarul pentru amestecul în înfăptuirea justiției a fost stabilită pentru data de 5 aprilie.

„(…) Procurorii ieri au anunțat mândri că transmit în judecată dosarul penal în care sunt acuzată de imixtiune în justiție, atunci când am cerut judecătorilor Curții de Apel Chișinău să acționeze doar în spiritul legii, să facă justiție dreaptă în raport cu domnul Ilan Șor. Da, a fost o intervenție probabil mai emoționantă, mai gălăgioasă, pentru că am vrut să atrag atenția întregii societăți la acest caz (…). Acesta, dar și alte dosare sunt fabricate cu ață albă, abuzive și ridicole (…)”, a spus Marina Tauber în cadrul unei conferințe de presă.

Pe 2 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a deputatei fostului partid Șor, Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat al PA, cauza penală a fost pornită pe 2 mai 2023 de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, în baza unei sesizări.

Potrivit materialelor dosarului, pe 12 aprilie 2023, deputata Marina Tauber, folosindu-se de „situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat”.

Pe 14 martie 2024, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare în vederea trimiterii în instanța de judecată penală a cauzei în privința deputatei Marina Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției. Tauber nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit PA, dacă va fi găsită culpabilă de comiterea infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției, inculpata riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de până la 4 ani sau amendă în mărime de la 37 500 la 47 500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară de nouă ori, în ultimii șase ani, prima dată în 2019, iar ultima dată la 14 martie 2024. Niciun dosar nu are însă finalitate, iar Tauber nu are, în prezent, nicio măsură preventivă aplicată, fiind liberă să călătorească în străinătate.

În iunie 2023, procurorii anticorupție anunțau despre trimiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale în privința Marinei Tauber și a persoanei juridice, fostul partidul „Șor”, învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a formațiunii politice, și acceptarea finanțării ilegale din partea unui „grup criminal organizat”.