Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Maia Sandu, despre deciziile de…

Maia Sandu, despre deciziile de astăzi ale judecătorilor: „Nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios”

Șefa Executivului, Maia Sandu, a exprimat o opinie similară cu cea a ministrei Justiției privind deciziile luate astăzi la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, unde câțiva membri ai CSM au fost lipsiți de mandat. Aceasta a precizat că adunarea s-a desfășurat cu încălcarea flagrantă a procedurii, a avut loc în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege și prin nesocotirea temeiurilor legale.

Potrivit Maiei Sandu, „toate așa-numitele decizii nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios”.

„Cred cu tărie că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegați de aceștia. Însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale. Cele întâmplate astăzi demonstrează încă o dată că autocurățarea sistemului judecătoresc este imposibilă. De aceea vom merge înainte cu fermitate în ceea ce privește reforma Curții Supreme de Justiție și a sistemului judecătoresc în ansamblu, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Ieri, 26 septembrie, premierul s-a arătat îngrijorată de „intenția unora de a bloca activitatea CSM și, respectiv, de a bloca reformele”. „Este salutabil că judecătorii au început să discute între ei și să dorească schimbări în justiție, însă modul în care a fost convocată adunarea ne aduce aminte de practicile odioase din ultimii 3-4 ani”, a subliniat ea.

Șase membri permanenți ai CSM și unul supleant au rămas vineri, 27 septembrie, fără mandat. Decizia a fost luată în urma votului de la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Totodată, a fost stabilit ca următoarea Adunare generală extraordinară a judecătorilor să aibă loc la 25 octombrie, în cadrul căreia să fie aleși noi membri ai CSM. Până atunci, pentru asigurarea funcționării organului de autoadministrare judecătorească, a fost luată decizia ca Ion Postu, membru al CSM desemnat din rândul societății civile, să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată la 13 septembrie la Secretariatul CSM. La 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului. Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar la 20 septembrie instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor. În ședința din 24 septembrie, CSM a respins cererea judecătorilor de a convoca adunarea. În aceeași zi, trei judecătoare de la CA Chișinău au emis o încheiere prin care au pus în aplicare hotărârea din 20 septembrie. La 25 septembrie, CSM a contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia din 20 septembrie a CA Chișinău, dar CSJ a respins recursul CSM.