Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistratul Oleg Melniciuc, cercetat pentru…

Magistratul Oleg Melniciuc, cercetat pentru hărțuire sexuală. Precizările Procuraturii Generale

Imagine simbol. Sursa: Procuratura Generală/Facebook

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au eliberat marți, 2 aprilie, acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Oleg Melniciuc în cazul de hărțuire sexuală. Precizarea a fost făcută de Procuratura Generală (PG), care menționează că „vor fi desfășurate toate procedurile prevăzute de lege în scopul elucidării tuturor circumstanțelor relevante, cu respectarea principiului confidențialității urmăririi penale și prezumției de nevinovăție”.

În luna mai a anului 2022, potrivit unui comunicat al PG, în cadrul unui proces penal inițiat, în rezultatul examinării plângerii unei eleve, care se afla la stagiul de practică în cadrul unei instanțe de judecată din raza municipiului Chișinău, PG solicitat CSM-ului ridicarea imunității unui magistrat și eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privința lui.

„Pe 27 mai 2022, CSM a respins sesizarea ca neîntemeiată. Nefiind de acord cu hotărârea discutată, Procuratura Generală a intervenit cu o acțiune în contencios administrativ la Curtea de Apel Chișinău, care în rezultatul examinării argumentelor prezentate de procurori a admis cererea fiind dispusă anularea hotărârii enunțate și obligarea CSM-ului să fie reexaminată sesizarea procurorului general.

Astfel, la 02 aprilie 2024, pentru a pune în aplicare decizia Curții de Apel Chișinău, Consiliului Superior al Magistraturii a reexaminat sesizarea și a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului vizat (…)”, menționează reprezentanții instituției.

Marți, 2 aprilie, CSM a ridicat imunitatea judecătorului Oleg Melniciuc. Acesta este primul magistrat condamnat pentru îmbogățire ilicită.

Oleg Melniciuc a ajuns în sistemul judecătoresc în aprilie 2009, atunci când a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Acesta a fost președintele Judecătoriei Râșcani, deținând anterior și fun­cţia de vice­preşe­din­te al acestei instanţe. Mel­ni­ciuc este finul de cunu­nie al lui Mihai Poa­le­lun­gi, fostul preşe­din­te­ al Curţii Supre­me de Jus­ti­ţie (CSJ) și ex-președinte al Curții Constituționale (CC).

Pe 3 septembrie 2021, Oleg Melniciuc, care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Dosarul primului judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită în R. Moldova, Oleg Melniciuc, este examinat de mai bine de doi ani la Curtea de Apel Chișinău, după ce în septembrie 2021, Judecătoria Anenii Noi l-a condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.

Magistratul, în prezent suspendat din funcție, susține că este nevinovat. După ce a început urmărirea penală pe numele său, el a devenit proprietarul oficial al unor spații comerciale de câteva sute de metri pătrați în capitală, pe care i le-a donat mama sa pensionară, cea care i-a făcut donații de sute de mii de lei atunci când judecătorul Melniciuc era în funcție. 

Sancționat disciplinar pentru hărțuire sexuală. Despăgubit pentru învinuire ilegală de trafic de influență

Oleg Melniciuc a fost sancționat disciplinar de CSM în septembrie 2022, după ce o studentă l-a acuzat de hărțuire sexuală.

În octombrie 2023, Judecătoria Chișinău a decis acordarea unei despăgubiri morale în valoare de 500 de mii de lei lui Oleg Melniciuc, pentru că acesta ar fi fost învinuit pe nedrept într-un dosar penal deschis în 2017 pentru trafic de influență. Procurorii l-au învinuit de luarea unei mite de 100 de mii de euro, dar dosarul a fost clasat în ianuarie 2020. Ministerul Justiției a contestat decizia.