Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Șefa Procuraturii Anticorupție:…

LIVE TEXT Șefa Procuraturii Anticorupție: „Autoritățile din Ucraina l-au declarat pe Vladimir Andronachi o persoană indezirabilă și l-au expulzat de pe teritoriul lor”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține miercuri, 2 noiembrie, un briefing de presă în legătură cu reținerea fostului deputat democrat Vladimir Andronachi, care a fost anunțat în căutare internațională de INTERPOL în luna iulie.

„Azi dimineață, Vladimir Andronachi a fost reținut la frontiera pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”. Învinuitul este considerat un apropiat al fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și figurează în mai multe dosare penale distincte, inclusiv două numite generic „frauda bancară” și „metalferos”. Dosarul „frauda bancară” este în gestiunea Procuraturii Anticorupție și dosarul „metalferos” se află la PCCOCS. Conform datelor oficiale din R. Moldova, Andronachi a ieșit din țară pe 5 iulie 2021 (…).

În acest moment ce știm de la oficialii ucraineni este că autoritățile din Ucraina l-au declarat pe Vladimir Andronachi o persoană indezirabilă și l-au expulzat de pe teritoriul lor (…). Încă nu avem toate detaliile oficiale, dar înțelegem că decizia de a-l expulza din țară s-a bazat pe doi factori: în primul rând, este cunoscut faptul că Vladimir Andronachi este asociat cu Vladimir Plahotniuc, care de săptămâna trecută se fală pe lista sancțiunilor SUA pentru rolul său în corupția sistemică din R. Moldova. În al doilea rând, având în vedere starea de război, Ucraina are o anumită politică față de persoanele cu cetățenie străină care intră în țara lor (…)”, a declarat Veronica Dragalin.

Miercuri dimineață, 2 noiembrie, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare internațională de INTERPOL în luna iulie, a fost reținut pe sensul de intrare în R. Moldova, prin punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”.

„Acesta a fost condus la Procuratura Anticorupție. Amintim că în privința lui există mandat de arest”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Despre reținerea lui Andronachi a anunțat și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Potrivit ministrului, „deoarece în privința sa sunt inițiate mai multe cauze penale, Andronachi urmează a fi deferit justiției”.

Pe 8 iulie 2022, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost anunțat în căutare internațională de INTERPOL, fiind vizat în dosarul „Metalferos” și în dosarul „Frauda bancară”.