Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Lista candidaților admiși la proba…

Lista candidaților admiși la proba interviului pentru funcția de membru în Colegiu disciplinar al judecătorilor

Comisia de selecție a reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor a examinat marți, 1 februarie 2022, dosarele de participare la concursul pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor.

Potrivit unei note informative emisă de Ministerul Justiției, în baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției au fost admiși la interviu șase candidați.

Lista candidaților admiși:
Ruslan Berzoi
Olesea Cebotari
Alexandru Postica
Sergiu Beșliu
Mihaela Prepelița
Ianuș Erhan.

Interviul va avea loc pe data de 4 februarie 2022, începând cu ora 14:00, la sediul Ministerului Justiției.

Colegiul disciplinar

Colegiul disciplinar este un organ independent, care examinează cauzele disciplinare în privinţa judecătorilor în funcţie şi judecătorilor demisionaţi, pentru faptele comise în timpul exercitării funcţiei de judecător, şi aplică sancţiuni disciplinare.

Colegiul disciplinar este format din 5 judecători şi 4 persoane din societatea civilă.

Calitatea de membru al colegiului disciplinar este incompatibilă cu calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, al colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor, al colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor, cu calitatea de inspector-judecător, precum şi cu calitatea de preşedinte sau vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti.

Membrii colegiului disciplinar din rîndul societăţii civile trebuie să aibă o reputaţie ireproşabilă, să se bucure de autoritate în societate, să aibă experienţă de cel puţin 7 ani în domeniul dreptului şi sînt obligaţi să respecte restricţiile specificate la art.8 alin. (1) lit. b) şi c) şi alin. (3) din Legea nr. 544-XIII din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului. Pentru verificarea acestor calităţi, CV-urile candidaţilor care participă la concurs vor fi publicate pe pagina web a Ministerului Justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de ziua organizării concursului.

Mandatul membrului colegiului disciplinar este de 6 ani. Membrul colegiului disciplinar nu poate fi ales sau numit pentru 2 mandate consecutive.

Mandatul membrilor colegiului disciplinar se prelungeşte de drept pînă la constituirea unui colegiu într-o nouă componenţă.