Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorii care participă la concursul…

Judecătorii care participă la concursul pentru transferul temporar la CSJ, intervievaţi de CSM

Cei 14 judecători, care participă la concursul pentru transferul temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) sunt intervievați marți, 2 mai, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În concursul pentru suplinirea temporară a 12 funcții vacante din cadrul CSJ s-au înscris 14 candidați. Este vorba despre cinci judecători de la Curtea de Apel Chișinău: Sergiu Daguța, Alexandru Gafton, Boris Talpă, Igor Mînăscurtă și Nelea Budăi, precum și judecătorul de la Curtea de Apel Comrat, Dumitru Fujenco.

Alți trei judecători, înscriși în concurs, activează în Judecătoria Chișinău: Irina Țonov, Viorica Puica și Oxana Parfeni. Doi magistrați lucrează în Judecătoria Bălți: Aliona Donos și Ghenadie Eremciuc. De asemenea, la concurs participă și judecătorii: Veronica Cupcea de la Judecătoria Orhei, Valeriu Arhip de la Judecătoria Strășeni și Ion Malanciuc de la Judecătoria Criuleni.

CSM a anunțat în cadrul ședinței extraordinare din 10 aprilie 2023 un concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 posturi vacante de judecător la CSJ. Decizia privind anunțarea concursului public a fost luată „în scopul asigurării bunei funcționari a CSJ și a examinării cauzelor în termeni rezonabili”.

Termenul de transfer temporar a fost stabilit pentru 6 luni. Potrivit CSM, acest termen poate fi revizuit.

Judecătorii care vor să fie transferați la CSJ trebuie să aibă: 8 ani lucrați în calitate de judecător; reputație ireproșabilă; сalități și abilități profesionale necesare pentru a exercita funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. De asemenea, în concurs pot participa judecătorii care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 2 ani.

Pe 30 martie, reforma CSJ a fost votată de Parlament în a doua lectură. Documentul prevede că CSJ va fi format din 20 de judecători (11 fiind judecători de carieră și 9 juriști). De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ.

Printre cele mai importante prevederi ale documentului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. De asemenea, va fi modificată componența CSJ prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

Demisiile magistraților de la CSJ

Pe parcursul lunilor februarie și martie, mai mulți judecători de la CSJ au demisionat. În aceste condiții, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au constatat în ședința din 31 martie „situația excepțională existentă la CSJ” și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”.

Astfel, șapte judecători de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost acceptate de către CSM și care urmau să plece din funcție pe 31 martie 2023, au fost obligați să activeze în continuare în funcțiile lor, în contextul Dispoziției CSE, până la soluționarea situației privind activitatea CSJ.

După ce CSM a anunțat un concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 posturi vacante de judecător la CSJ, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o Dispoziție prin care cei șapte magistrați de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost suspendate anterior de CSE, și-au încetat activitatea în calitate de judecători ai instanței.