Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Instanța a emis mandate de…

Instanța a emis mandate de arest pe numele brokerilor vizați în dosarul coruperii active de la Postul vamal intern Petricani

Cinci brokeri vamali au fost reținuți la 26 mai după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat mai multe percheziții la Postul vamal intern Petricani. Fiind vizați într-un dosar de corupere activă, instanța de judecată a examinat cererile cu privire la aplicarea măsurii preventive de arest pe numele acestora.

Potrivit reprezentanților CNA, magistrații au decis arestarea și plasarea în Penitenciarul nr. 13 a unuia dintre bănuiți, alți trei au fost plasați în arest la domiciliu, iar cel de-al cincilea broker a fost eliberat, acesta cooperând cu organul de urmărire penală.

Cei cinci brokeri vamali sunt bănuiţi că, pe parcursul mai multor luni, au săvârşit acţiuni de corupere a vameşilor din cadrul Postului vamal Intern Petricani, prin transmiterea diferitor sume de bani pentru urgentarea procedurii de validare a declaraţiilor vamale.

Potrivit materialelor cauzei, brokerii au fost documentaţi în incinta postului vamal în momentele în care transmiteau lucrătorilor vamali documentele însoţitoare ale mărfurilor cu mijloace financiare ataşate.

Marți, 26 mai, în urma mai multor percheziţii, desfăşurate în incinta postului vamal, dar şi în birourile de serviciu ale brokerilor, 11 persoane, dintre care 6 vameşi şi 5 brokeri, au fost recunoscute în calitate de bănuiţi.

Reţinuţii  sunt cercetaţi în conformitate cu art. 325 cod penal – corupere activă şi riscă până la 6 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale.