Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Informații despre Moldova vândute pentru…

Informații despre Moldova vândute pentru 23 mii USD! Bolboceanu a fost documentat timp de șapte luni

Conferința de presă în care SIS și PG au oferit detalii despre dosarul în care a fost reținut Iurie Bolboceanu

La 17 martie, ex-deputatul PDM, Iurie Bolboceanu a fost reținut în flagrant de către procurori și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în timp ce primea bani în schimbul transmiterii unui agent sub acoperire al unui stat străin a informațiilor care ar fi putut aduce prejudicii R. Moldova. În timp ce Bolboceanu a fost reținut pentru 72 de ore, iar la domiciliul său au avut loc percheziții, agentul sub acoperire a fost lăsat să plece, deoarece convențiile europene nu permit reținerea unei angajat atașat al unei misiuni diplomatice. Astăzi, Judecătoria Chișinău urmează să se pronunțe asupra măsurii de arest pentru 30 de zile, solicitată de procurori. 

Acțiunile de trădare de patrie și spionaj ale fostului demnitar au fost documentate timp de șapte luni de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii  de investigație din cadrul SIS, a declarat Vitalie Busuioc , adjunct-interimar al procurorului-șef al PCCOCS în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta susține că în cadrul urmăririi penale a fost demonstrat „cu certitudine” un caracter secret și conspirativ a întâlnirilor lui Iurie Bolbocean cu un ofițer sub acoperire a unui serviciu de spionaj străin din străinătate.

Iurie Bolboceanu este vizat într-o cauză penală intentate pe semnele constituente ale infracțiunilor prevăzute de art. 337 și art. 338 a Codului Penal al R. Moldova, trădare de patrie  și spionaj.

În cadrul măsurilor speciale de investigație, precum și în cadrul acțiunii de urmărire penală, efectuată la domiciliul fostului demnitar, au fost acumulate probe care demonstrează culegerea și transmiterea informațiilor. În acest sens, au fost depistate și ridicate dispozitive electronice de stocare a datelor, un laptop, documente ce țin de activitatea legislativului R. Moldova, telefoane mobile, dintre care unul era destinat pentru convorbiri conspirative cu cetățeanul străin.

Investigațiile efectuate au relevat faptul că cetățeanul Republicii Moldova a fost recrutat de către un serviciu special străin, primind însărcinări de la acesta de a culege și transmite anumite informații. Astfel, în perioada octombrie 2016 până la 17 martie 2017, făptuitorul a avut mai multe întâlniri și discuții cu cetățeanul străin, ofițer sub acoperire al unui serviciu secret.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală s-au stabilit elemente certe ale acțiunilor cetățeanului străin, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, precum şi oferirea recompenselor bănești pentru misiunile realizate.

Totodată, în cadrul întâlnirilor avute, ex-demnitarul i-a transmis ofițerului de informații date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la factori de decizie politică, date personale și vulnerabilități ale persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate contrar intereselor R. Moldova.

La 19.03.2017, cetățeanul R. Moldova a fost pus sub învinuire pentru săvârșirea acțiunilor în dauna suveranității și securității de stat a Republicii Moldova, prin spionaj, infracțiune care prevede o sancțiune sub formă de închisoare la de 12 la 20 ani.

Pe numele cetățeanului Republicii Moldova a fost emis mandat de arest preventiv pe un termen de 30 de zile.