Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   IGP anunță că în 2020…

IGP anunță că în 2020 fenomenul infracțional a scăzut, iar accidentele rutiere au fost mai puține. Bilanțul anual prezentat de Poliție

La Inspectoratul General al Poliției (IGP) a avut loc miercuri ședința de bilanț a activității oliției pentru anul 2020 și prezentarea priorităților de lucru pentru anul curent.

În cadrul ședinței de bilanț, potrivit unui comunicat emis de IGP, au fost evidențiate activitățile pe care Poliția le-a derulat pe parcursul anului 2020, dificultățile si provocările pe care instituția a fost nevoită să le depășească, precum și prioritățile pentru anul 2021.

Ședința a fost prezidată de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, cu participarea factorilor de decizie din cadrul subdiviziunilor subordonate precum și cele teritoriale, care au participat în format online.

Datele prezentate de IGP:

Fenomenul infracțional în anul 2020 a înregistrat o scădere cu 17,54%. Din numărul total de infracțiuni, 48% revin infracțiunilor contra patrimoniului. 

Astfel, infracțiunile contra vieții și sănătății, contra patrimoniului, contra sănătății publice au înregistrat diminuări care oscilează între 15 și 23%. 

Conform criteriului de divizare regională a infracționalității, se atestă că fenomenul infracțional este concentrat în mediul urban, în proporție de 57%.

La capitolul siguranței rutiere, este înregistrată o descreștere cu 23,21% a numărului de accidente documentate, cu 12,27% a numărului de persoane decedate și cu 26,26% a celor traumatizate. Cauzele principale a accidentelor rutiere rămân a fi: excesul de viteză, starea drumurilor, încălcarea regulilor de circulație rutieră.

Resursele umane rămân a fi cea mai importantă componentă a instituției, ori, consolidarea managementului acestui domeniu este indispensabilă. În cadrul IGP, în anul 2020, 89 de femei dețin funcții de conducere, iar din numărul total de 1130 de angajări, 247 sunt femei.

În perioada de raportare, numărul unic de urgență 112 a fost apelat de 281.136 ori, solicitând intervenția Poliției. Astfel, media zilnică de apeluri la serviciul de urgență este de 773 de cazuri.

În 2020 Poliția Națională și-a concentrat eforturile pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, implementarea acțiunilor stabilite în Acordul de Asociere RM-UE, precum și a altor documente strategice. 

Pe parcursul anului 2020 au fost create condiții de activitate în cadrul a 19 sectoare de poliție din cadrul Inspectoratelor de poliție Ceadîr-Lunga, Dubăsari, Bender, Vulcănești, Șoldănești, Florești, Ștefan Vodă, Căușeni, Briceni, Cantemir, Sîngerei, Călărași, Drochia, Glodeni, Soroca și Comrat, astfel îmbunătățind calitatea serviciilor prestate cetățenilor.

De asemenea, în anul precedent s-a reușit modernizarea a 5 izolatoare din cadrul Inspectoratelor de poliție Bălți, Comrat, Anenii Noi, Soroca și Criuleni. Acestea vin să asigure realizarea recomandărilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante.

În anul 2020, s-au înregistrat 77 denunțuri din partea polițiștilor privind tentativele de corupere, fiind intentate 68 de cauze penale în privința cetățenilor.

În discursul său, șeful Inspectoratului General al Poliției, Sergiu Paiu, a anunțat prioritățile instituționale pentru anul curent, axându-se pe: dezvoltarea capacităților profesionale și consolidarea sistemului de formare a personalului; creșterea gradului de siguranță a cetățenilor,îmbunătățirea capacităților operaționale și de reacție; monitorizarea continuă a situației operative, asigurarea resurselor logistice și financiare.