Igor Dodon vs ZdG, episodul 2. Curtea de Apel a decis: Scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată, depusă de fostul președinte, a fost legală și întemeiată: „Reclamantul, prin comportamentul său, a demonstrat lipsa de interes față de procesul civil inițiat”/ DOC – Ziarul de Gardă
 • Igor Dodon vs ZdG, episodul 2. Curtea de Apel a decis: Scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată, depusă de fostul președinte, a fost legală și întemeiată: „Reclamantul, prin comportamentul său, a demonstrat lipsa de interes față de procesul civil inițiat”/ DOC

  Igor Dodon vs ZdG, episodul 2. Curtea de Apel a decis: Scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată, depusă de fostul președinte, a fost legală și întemeiată: „Reclamantul, prin comportamentul său, a demonstrat lipsa de interes față de procesul civil inițiat”/ DOC
  03 iunie 2022 | 09:13

  Un complet de judecători de la Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău prin care cererea de chemare în judecată depusă de fostul președinte Igor Dodon împotriva Ziarului de Gardă a fost scoasă de pe rol „din motivul neprezentării fără temei a reprezentantului reclamantului în ședință de judecată”. Decizia este irevocabilă din momentul pronunțării.

  La data de 3 martie 2020, Igor Dodon s-a adresat cu cerere de  chemare în judecată împotriva Publicației Periodice „Ziarul de Gardă” privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale.

  Imagini publicate de ZdG în ianuarie 2020 din vacanțele fostului președinte

  Ce l-a nemulțumit pe Igor Dodon

  Fostul președinte solicita dezmințirea a două fraze care au apărut în ancheta „Vacanțele de lux ale președintelui”, publicată în ianuarie 2020. Fostul președinte cerea instanței să considere false și defăimătoare următoarele afirmații, acestea lezându-i onoarea, demnitatea și reputația profesională: „Cel puțin, în 2018, familia președintelui a fost cazată în unul dintre cele mai luxoase hoteluri din peninsula greacă Halkidiki: „Pomegranate Wellness Spa Hotel”. De fapt, președintele ar fi fost cazat într-o vilă de lux amplasată pe teritoriul hotelului, în care doar o noapte de cazare poate costa chiar și 20 de mii de euro”

  Citiți și: (GALERIE FOTO) Vacanțele de lux ale președintelui

  Totuși, Igor Dodon nu preciza care anume informație din aceste fraze este falsă: anul, numele hotelului sau prețul pentru o noapte. Totodată, solicitarea lui Igor Dodon venea, deși, până la publicarea articolului, ZdG i-a solicitat președintelui de atunci informații despre vacanța din 2018. În întrebare am menționat denumirea hotelului, iar Dodon NU a negat că a fost cazat în acea vilă a hotelului. Ba mai mult, Președinția a precizat atunci că cheltuielile de vacanță, inclusiv cazarea, au fost „suportate de una din rudele apropiate ale domnului președinte”. Fostul președinte reclama și faptul că publicarea imaginilor din vacanțele sale de lux din Maldive și Seychelles, în perioada în care era deputat, i-ar fi încălcat dreptul la viața privată.

  Publicitate

  Și ulterior, Dodon a refuzat să răspundă public la întrebarea: V-ați odihnit la hotelul lui Ceaika?

  Cum s-a derulat procesul?

  Prin încheierea Judecătoriei Chişinău (sediul Centru) din 6 martie 2020, cererea de chemare în judecată depusă de Igor Dodon a fost acceptată în procedură contencioasă.  Ulterior, prin încheierea judecătorului Judecătoriei Chişinău (sediul Centru) din 6 octombrie 2021, cererea de chemare în judecată a fost scoasă de pe rol „din motivul neprezentării fără temei a reprezentantului reclamantului în ședința de judecată”.

  La 10 noiembrie 2021, reprezentanta reclamantului, avocata Mariana Spînu, a depus cerere prin care a solicitat anularea încheierii instanţei privind scoaterea de pe rol a cererii, invocând faptul că avocatul Tănase Oleg, cel care inițial i-a reprezentat interesele lui Igor Dodon în acest proces, la 5 octombrie 2021, a reziliat unilateral cu reclamantul contractul de prestări servicii juridice, iar ea și Igor Dodon nu au cunoscut despre rezilierea contractului şi că au aflat despre rezilierea acestuia şi scoaterea cererii de chemare în judecată de pe rol „imediat după întoarcerea sa în ţară”.  

  Prin încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) din 16 decembrie 2021, cererea avocatei Mariana Spînu în interesele lui Igor Dodon privind  anularea încheierii Judecătoriei Chișinău din 6 octombrie 2021 de scoatere a acțiunii de pe rol a fost respinsă, ca fiind neîntemeiată.

  Nefiind de acord cu soluția instanței de fond, la 12 ianuarie 2022 avocata Mariana Spînu, în numele și interesele lui Igor Dodon, a declarat recurs împotriva încheierii emise de prima instanță, solicitând admiterea acestuia și casarea actului judecătoresc contestat, cu soluționarea problemei în fond și adoptarea unei noi  soluții de admitere a cererii de anulare a încheierii de scoatere de pe rol a acțiunii, cu reluarea examinării cauzei.

  Ce au decis judecătorii Curții de Apel Chișinău?

  La 3 mai 2022, judecătorii Ala Malîi, Vitalie Cotorobai și Ion Țurcan de la Curtea de Apel (CA) Chișinău au respins recursul depus de avocata lui Igor Dodon, considerându-l neîntemeiat.

  Publicitate

  „Colegiul nu poate admite nici motivul invocat de reprezentantul reclamantului Dodon Igor, avocatul Spînu Mariana, că nu a cunoscut despre  rezilierea contractului de prestări servicii cu reclamantul. Or, încetarea contractului prin rezilierea unilaterală a acestuia nu exonerează reclamantul de obligațiile sale  procedurale. În circumstanțele expuse, Colegiul atestă că reclamantul/recurent prin  comportamentul său a demonstrat lipsă de interes față de procesul civil inițiat la  cererea sa de chemare în judecată. Urmare a acestui fapt, Colegiul nu poate admite motivul invocat de ultimul, cum că instanța de fond incorect și cu abateri a dispus  scoaterea acțiunii de pe rol. Astfel, din modul de derulare a situației, potrivit stării de fapt constatate, raportate la cadrul legal aplicabil, Colegiul conchide că instanța de fond corect a scos de pe rol cererea de chemare în judecată și, ulterior, corect a respins cererea  de reanimare a procesului, prin anularea acestei încheieri și repunere pe rol a  acțiunii”, constată judecătorii de la CA Chișinău.

  Colegiul precizează că „în circumstanțele expuse se impune concluzia că însuși reclamantul/recurent nu a respectat drepturile sale procedurale şi s-a eschivat de la îndeplinirea obligațiilor sale procedurale în măsura stabilită de normele de drept procedural, ca ulterior să invoce încălcarea drepturilor sale”. „Neprezentarea fără motive întemeiate și obiective a părții reclamante la ședințele de judecată, în circumstanțele descrise, a impus adoptarea  soluției de scoatere de pe rol a cererii de chemare în judecată, soluția instanței de  fond dată în acest sens fiind una corectă și legală, la fel ca și soluția de respingere a  cererii de anulare a acestei încheieri. Totodată Colegiul reiterează că instanța de fond a informat corect partea reclamantă și a explicat că scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată în termenul şi modul stabilit de  Lege a aceleiași părți, cu aceeaşi acțiune, către același pârât, potrivit regulilor  generale”, se precizează în decizia completului de judecători de la CA Chișinău. Decizia este irevocabilă din momentul pronunțării. 

  Dodon, cercetat penal pentru patru capete de acuzare

  În luna ianuarie 2020, Ziarul de Gardă a publicat o anchetă în care relata și arăta cum politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat, a avut în această perioadă vacanțe de lux în zone exotice, inclusiv în Maldive și Seychelles. Igor Dodon a deținut funcția de președinte al R. Moldova în perioada decembrie 2016 – decembrie 2020.

  Marți, 24 mai, procurorii și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au descins cu percheziții la domiciliul fostului președinte, dar și în alte spații și imobile „deținute prin persoane interpuse”. Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul unor bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, a anunțat Procuratura Generală. Reținut pentru 72 de ore, Dodon a fost ulterior plasat în arest la domiciliu de către judecătorul de instrucție.

  Citiți și: ZdG și Igor Dodon – 11 ani de anchete despre averea și interesele fostului președinte al R. Moldova: De la casa de milioane cumpărată de la „o rudă din Italia”, la proprietăți de milioane înregistrate pe interpuși și vacanțe de lux în Maldive și Seychelles

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ministrul Justiției îl acuză pe fostul lider PDM că ar sta în spatele alertelor cu bombă, inclusiv la Judecătoria Ciocana, unde magistrații urmau să examineze cererea procurorilor privind arestarea lui Plahotniuc în contumacie

  Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, îl acuză pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul „frauda bancară”, că ar sta în spatele alertelor cu bombă la ma…
  Ministrul Justiției îl acuză pe fostul lider PDM că ar sta în spatele alertelor cu bombă, inclusiv la Judecătoria Ciocana, unde magistrații urmau să examineze cererea procurorilor privind arestarea lui Plahotniuc în contumacie

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler