Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (foto) Detalii din dosarul de…

(foto) Detalii din dosarul de evaziune fiscală de 10 milioane de lei pe numele conducerii clubului de fotbal Dacia

Factori de decizie ai Clubului de fotbal AO „Clubul Sportiv Dacia” sunt anchetați pentru evaziune fiscală în valoare de în valoare de zece milioane de lei prin includerea în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor date  denaturate privind veniturile sau cheltuielile și efectuarea achitărilor neoficiale către staff-ul tehnic și jucătorii clubului în sumă de circa 3 000 000 euro sau 60 000 000 lei, anunță Procurara Generală prin intermediul unui comunicat de presă. În dimineața zilei de joi, 19 aprilie, angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și cei ai Inspectoratului Național de Investigații au descins la factorii de decizie și angajații clubului de fotbal, unde ar fi identificat, inclusiv, înscrisuri care ar confirma că factorii de decizie de la AO „Clubul Sportiv Dacia” ar fi procurat un alt club de fotbal contra sumei de 350 000 Euro. Procurorii afirmă că urmează a fi aplicat sechestru asupra unui lot cu o suprafață de 700 m.p. sub formă de clădiri pentru recuperarea prejudiciului în proporții deosebit de mari adus statului. 

„Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2017, factorii de decizie ai Clubului de fotbal, prin includerea în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor date  denaturate privind veniturile sau cheltuielile, au efectuat achitări neoficiale către staff-ul tehnic și jucătorii clubului în sumă de circa 3 000 000 Euro (circa 60 000 000 lei), prejudiciind bugetul public național cu peste 10 milioane de lei.

În rezultatul perchezițiilor și ridicărilor efectuate la bunurile imobile ce aparțin clubului de fotbal, la contabilii și jucătorii clubului, au fost depistate dispoziții de încasare a numerarului, acte de evidență contabilă dublă, înscrisuri care reflectă cheltuielile realizate de către conducerea clubului de fotbal, precum și înscrisuri care confirmă procurarea unui alt club de fotbal  de la factorii de decizie ai acestuia contra sumei de 350 000 Euro.

După efectuarea perchezițiilor, Procurorii PCCOCS au audiat personalul clubului și fotbaliștii sub aspectul salariilor în plic și a meciurilor trucate cu numirea unui control fiscal la Serviciul Fiscal de Stat.

Concomitent, pentru recuperarea mijloacelor financiare de aproximativ 10 000 000 lei, va fi aplicat sechestru asupra unui lot de 7 ha sub formă de clădiri, care aparține clubului de fotbal.

Directorul clubului de fotbal din 27 septembrie 2017 nu se află pe teritoriul Republicii Moldova.

În conformitate cu rezultatele controlului fiscal, cauza penală în privința factorilor de decizie a clubului va fi remisă în instanța de judecată, făptuitorii riscând pedepsa cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 167 500 la 267 500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Procuratura Generală nu a făcut public numele clubului de fotbal a cărei conducere este bănuită de evaziune fiscală, presa însă a scris că este vorba despre clubul de fotbal Dacia. Postul TV8 a intrat în posesia ordonanței care autorizează efectuarea percheziției.

Sursa: TV8

În martie curent, FC Dacia a anunțat că nu va evolua în sezonul viitor al Diviziei Naționale. „Lupii galbeni” se retrag din campionat, după ce au rămas fără finanțare, deoarece Adlan Șișhanov, patronul clubului, a preluat echipa letonă Ventspils. În meciurile amicale din această iarnă, formația din capitală a fost antrenată de fostul selecționer, Igor Dobrovolski.

Clubul a fost fondat în 1999. Dacia a reușit să urce pe podium de nouă ori: o medalie de aur, șapte de argint și una de bronz. În 2011 echipa a câștigat și Supercupa Moldovei.