Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fosta notară implicată în autentificarea…

Fosta notară implicată în autentificarea mai multor contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc, plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. PCCOCS anunță că va contesta hotărârea primei instanțe

Fosta notară Olga Bondarciuc, implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile fugarilor Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon și care ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon, a fost eliberată din arest preventiv în izolator și plasată în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, potrivit unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Într-un comunicat de presă, PCCOCS menționează că, consideră neîntemeiată această schimbare a măsurii preventive și anunță că hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana va fi contestată.

„Procurorii PCCOCS, însă, consideră neîntemeiată această schimbare a măsurii preventive, de natură să împiedice avansarea investigațiilor în dosarul penal pe care-l gestionează. Autoritatea de investigație reamintește că persoana învinuită anterior s-a eschivat de la prezentare în fața organului de urmărire penală, părăsind Moldova, fiind anunțată în căutare internațională și apoi extrădată.

Mai mult, instanța a ignorat faptul că infracțiunile incriminate au fost comise în interesul unei organizații criminale, având conexitate cu alte fapte penale, care la moment sunt cercetate prin prisma unor investigații complexe, iar persoana investigată statul de învinuit și în altă cauză penală care se află în procedură la Procuratura Anticorupție, denumită generic ,,Frauda Bancară.””, anunță PCCOCS.

Prin urmare, procurorii PCCOCS urmează să conteste la Curtea de Apel Chișinău hotărârea de eliberare a persoanei din arest preventiv și plasare a acesteia în arest la domiciliu.

Olga Bondarciuc, fosta notară implicată în autentificarea mai multor contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile pe 15 iulie 2022.

Învinuirea prezentată, conform PCCOCS, ține de anumite fapte infracționale comise în perioada în care activa în calitate de notară.

Mai exact, procurorii îi incriminează comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic „frauda bancară”; infracțiuni de fals în acte publice; depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale „organizației criminale”, prin care ar fi fost spălați banii din „frauda bancară”.

De asemenea, potrivit procurorilor, Bondarciuc a creat artificial probe acuzatoare prin falsificarea unor acte notariale.

Pe 28 septembrie 2021, Poliția R. Moldova anunță că Olga Bondarciuc, dată în căutare internațională, a fost reținută în Belgia. Ulterior, la începutul lunii decembrie 2021, Bondarciuc a solicitat azil politic în Belgia.

Pe 18 februarie curent, Ziarul de Gardă a scris că notara Olga Bondarciuc ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon. Potrivit unor documente, în posesia cărora a intrat ZdG, mai exact un registru al actelor notariale, în care Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

Olga Bondarciuc a fost vizată în raportul Kroll 2, ea fiind unul dintre acţionarii Unibank, după ce s-a împrumutat cu milioane de lei. Bondarciuc a ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor sau Veaceslav Platon. Anterior, Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc.

Pe 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost „în conformitate cu legislația”.

Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.