Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Explicațiile pedepsei lui Ilan Șor:…

Explicațiile pedepsei lui Ilan Șor: Controversatul primar NU a fost condamnat pentru escrocherie, fapta pentru care a fost judecat

Deși procurorii au cerut 19 ani de închisoare pentru primarul or. Orhei, judecătorul Andrei Niculcea i-a aplicat primarului de Orhei o pedeapsă mult mai blândă, 7 ani și jumătate de pușcărie în penitenciar de tip semiînschis. Deși Șor a fost judecat pentru escrocherie, instanța l-a condamnat pentru alte infracțiuni, mult mai ușoare și care prevăd o pedeapsă mult mai mică.

Ilan Șor, controversatul businessman și primar al orașului Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare pentru cumul de infracțiuni. Instanța însă a dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar pedeapsa pentru acesta să fie ispășită doar după rămânerea sentinței definitive în vigoare.

Conform informațiilor furnizate anterior de Procuratura Generală, Ilan Șor a fost trimis în judecată pentru de escrocherie (art 190 Cod Penal) şi spălare de bani (243 Cod Penal). Instanța însă nu l-a condamnat pentru escrocherie, ajungând la concluzia că Șor NU și-ar fi însușit banii care i-au fost atribuiți.

„Se recunoaște Șor Ilan, fiul lui Miron, vinovat de comiterea infracțiunilor prevăzute de art 196 aliniat 4 și art 243, aliniat 3, lit.b, Cod Penal, și se condamnă pentru faptele săvârșite. Se aplică lui Șor Ilan pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 196, aliniatul 4 o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani. Se aplică lui Șor Ilan pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 243, aliniat 3, lit. B din Codul Penal o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de șase ani. Se stabilește lui Șor Ilan, pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor aplicate, o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și 6 luni. Se stabilește executarea pedepsei aplicată lui Șor Ilan într-un penitenciar de tip semiînchis”, a citit din dispozitivul sentinței judecătorul Andrei Niculcea.

Articolul 196 „cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere”se referă la „cauzarea de daune materiale în proporţii mari proprietarului prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire”. În aliniatul 4 din acest articol, în baza căruia a fost condamnat Șor se vorbește despre „cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani”. 

Cu alte cuvinte, instanța a ajuns la concluzia că Șor nu și-a însușit cele 5 miliarde de lei pentru care a fost trimis în judecată, aplicându-i pedeapsa maximă, de 3 ani de închisoare pentru această infracțiune.

Articolul 190 din Codul Penal pentru care Șor a fost trimis în judecată prevede o pedeapsă maximă de până la 15 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Șor a fost condamnat și pentru spălare banilor, articol (243 Cod Penal) pentru care a și fost judecat. Șor a fost condamnat în baza aliniatului 3 al acestui articol, litera b.

Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), (spălarea banilor) săvârşite:
b) în proporţii deosebit de mari,
se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Astfel, deși judecătorul îi putea aplica o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, l-a condamnat pe Ilan Șor pentru acest capăt de acuzare la doar 6 ani.

Ambele tabere au declarat că vor ataca sentința la Curtea de Apel Chișinău.

Citiți și: (video) Ultima oră: Ilan Șor condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare, dar eliberat din arest