• Două săptămâni până la „libertatea” lui Șor! Ce spun procurorii și avocații?

  Două săptămâni până la „libertatea” lui Șor! Ce spun procurorii și avocații?
  vizualizări
  07 iunie 2017 | 15:02

  O nouă ședință de judecată în dosarul de escrocherie pe numele omului de afaceri și primarului de Orhei, Ilan Șor, a 26-lea la număr, potrivit informațiilor de pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată, a fost amânată. Avocatul Iulian Balan susține că clientul său este bolnav, iar procurorul afirmă că un certificat medical apărătorii au prezentat la ședința trecută, pe acesta însă nu era indicată perioada în care Ilan Șor este în imposibilitate de prezentare pe motive de sănătate. În circa două săptămâni însă, primarul de Orhei ar putea să-și recapete libertatea și să revină la conducerea primăriei. Asta pentru că la 22 iunie se împlinește un an de când pe numele său a fost emis un mandat de arest, iar norma constituțională stipulează că o persoană nu poate fi plasată în arest preventiv peste acest termen.

  „Ședința de judecată s-a amânat din cauza imposibilității prezentării a dlui Ilan Șor din motive de sănătate. S-a amânat pentru data de 9, ora 11:30”, a declarat apărătorul primarului de Orhei, Iulian Balan, care a precizat că atunci va fi audiat și ultimul martor al acuzării. Potrivit procurorului anticorupție Andrei Băeșu, este vorba despre un fost angajat al Băncii Naționale și ex-administrator al Băncii Comerciale „Banca Socială”.  

  Procurorul afirmă că ulterior urmează audierea martorilor apărării, care ar fi doar patru la număr. Întrebat dacă până pe 22 iunie ar putea exista deja o hotărâre în dosarul de escrocherie în care este învinuit Șor, procurorul Andrei Băeșu a declarat că „speră” să se „reușească”.

  La 23 februarie 2016, Curtea Constituțională a emis o hotărâre care stipulează că instanța de judecată nu poate prelungi mandatul de arest preventiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni,  invocând că acest termen este suficient, „atât pentru etapa de urmărire, cât și pentru cea judiciară”. Cele 12 luni presupun și arestul în izolator, și cel la domiciliu sau aflarea în instituții medicale, cu acceptul judecătorului.

  „Conform hotărârii Curții Constituționale, ar fi lucru logic și corect de făcut ca dânsul să fie eliberat din arest preventiv”, a declarat apărătorul Iulian Balan.

  Contactat, juristul Vitalei Nagacevschi susține că omul de afaceri urmează a fi eliberat până la această dată dacă nu va exista o hotărâre de condamnare, dar că procurorii pot solicita o măsură preventivă neprivativă de libertate, cum ar fi interdicția de a nu părăsi localitatea sau țara.

  „În ceea ce privește posibilitatea de a se ascunde, da, poate să existe. Pentru a preveni o asemenea posibilitate, instanțele judecătorești, procuratura, organele de urmărire penală sunt obligate să se încadreze în termenul de un an de zile, adică să respecte caracterul rezonabil al termenilor de urmărire penală”, explică Vitalie Nagacevschi, care precizează însă că în cazul în care apare un alt dosar penal care se referă la alte circumstanțe, în care, de asemenea, persoana poate fi arestată, poate fi aplicat arestul în baza noului dosar, respectiv, începe a fi calculat un nou termen de un an de zile pentru arestarea preventivă.

  Şor a fost reţinut pe data de 22 iunie 2016 pentru 72 de ore, iar pe 24 iunie a primit mandat de arestare pentru 30 de zile în izolatorul CNA. În mai puțin de două săptămâni, Curtea de Apel (CA) Chișinău l-a eliberat în arest la domiciliu, acolo unde se află și în prezent. Procurorii îl acuză pe Şor de faptul că, timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore. Suma a fost confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală, potrivit Serviciul de Presă al Procuraturii Generale (PG).

  Acesta nu este singurul doar însă pe numele omului de afaceri. Ilan Şor a mai fost reţinut în mai 2015, imediat după publicarea raportului Kroll, într-un dosar privind fraudele de la Banca de Economii. Atunci, imediat, instanţa a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu şi nu în izolator aşa cum au cerut procurorii. Ulterior, businessmanul s-a înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar la Orhei şi a scăpat de arest. După mai bine de doi ani, dosarul nu a ajuns pe masa magistraților.

  „În acel dosar el nu mai poate fi arestat, odată ce nu s-a insistat asupra necesității arestării, decât în cazul în care se va demonstra că pe acel dosar, fie încearcă să împiedice desfășurarea  normală a urmăririi penale, fie încearcă să comită alte infracțiuni, fie încearcă să se ascundă de la urmărirea penală și judecată”, a explicat juristul Vitalei Nagacevschi.

  Acesta mai spune că dacă avea intenția de a se ascunde de oamenii legi, Ilan Șor ar fi putut părăsi țara fiind și în arest la domiciliu, prin Transnistria.

  „Pericolul ipotetic există oricând, dar acest lucru nu este suficient pentru a lipsi o persoană de libertate, trebuie să existe un pericol real. Existența unui pericol ipotetic nu poate justifica arestarea persoanei”, punctează Vitalie Nagacevschi.

  Respectiv, dacă până la 22 iunie nu va fi pronunțată o sentință de condamnare, instanțele de judecată nu vor mai putea prelungi mandatul de arest pe numele lui Ilan Șor, iar acesta ar putea să revină la Primăria Orhei.

  Citiți și

  Averile cunoscute şi mai puţin cunoscute ale lui Ilan Şor

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat duminică, 20 septembrie, la Minsk, în pofida presiunilor poliţiei, pentru un nou marş de protest împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează Agerpr…
  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Odată cu declanșarea pandemiei de noul coronavirus, în mediul online din întreaga lume au apărut diverse teorii ale conspirației, unele dintre ele leagă răspândirea COVID-19 de tehnologia 5G. Informațiile despr…
  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Alte 260 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Germania-1). Au fost efectuate 1142 de teste, dintre care primar – 979 şi…
  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1 231 de cazuri noi de Covid-19, din 13.391 de teste efectuate. Alte 33 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 47…
  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Pandemia de coronavirus a lăsat fără locuri de muncă o armată întreagă de muncitori migranți. Mulți dintre ei încă mai încearcă, fără succes, să revină acasă. Cum se întâmplă exact acest lucru? Aflăm din relată…
  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Sâmbătă, 19 septembrie, Rusia a raportat 6 148 de noi cazuri de infectări cu coronavirus. Aceasta fiind pentru a doua zi consecutiv când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6 000, transmite Agerp…
  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv