Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul penal în care procurorul…

Dosarul penal în care procurorul general suspendat este cercetat pentru îmbogățire ilicită, încă la faza de urmărire penală

Dosarul penal în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este cercetat pentru îmbogățire ilicită se află încă la faza de urmărire penală. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au declarat pentru că Ziarul de Gardă că în prezent, procurorii efectuează investigații financiare paralele, inclusiv s-a autorizat ridicarea documentelor care conțin secret bancar, precum și alte acte care urmează a fi analizate în coraport cu circumstanțele investigate în această cauză penală.

„La terminarea urmăririi penale, procurorul va dispune o soluție conform articolului 291 CPP (soluţiile dispuse de procuror la terminarea urmăririi penale, n.red.) și va informa atât persoana interesată, cât și mass-media”, au afirmat reprezentanții PA pentru ZdG.

Cauza penală în care Alexandr Stoianoglo este cercetat pentru îmbogățire ilicită a fost pornită în septembrie 2022, după ce în luna august, anul trecut , Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună pentru a examina o sesizare cu privire la pretinsele ilegalități de îmbogățire ilicită și spălare de bani care ar fi fost comise de procurorul general suspendat.

„Se bănuiește că persoana, prin intermediul personajelor terțe, deține anumite bunuri care depășesc substanțial valoarea bunurilor pe care ar putea dumnealui să le dobândească legal”, explica în acea perioadă procurorul Victor Furtună pentru ZdG.

În august 2022, Stoianoglo declara că apartamentul, unul dintre subiectele sesizării, aparține fiicei sale și a fost achiziționat în 2015. Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, în acea perioadă el nu era nici procuror general, nici deputat, nici funcționar și nu poate să fie „subiectul acestei ilegalități”.

Între timp, Vasile Gafton, unul dintre avocații procurorului general suspendat, susține că Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat și că „procurorii nu au dovezi că acel apartament aparține” procurorului general suspendat.

„(…) Ea (fiica lui Alexandr Stoianoglo, n.red.) este parte în contractul de vânzare-cumpărare. Noi dispunem de probe care dovedesc proveniența banilor, dar cu părere de rău pe organul de urmărire penală nici nu-l interesează și nu a audiat-o până în prezent nici pe fiica acestuia (… ). Pledează nevinovat, este un dosar fabricat pentru a-l ține mai departe de funcția de procuror general (…). În 2015 domnul Stoianoglo nu era persoană de demnitate publică, nu era deputat, nu deținea nicio funcție publică. Fiica dumnealui în momentul când a procurat apartamentul era majoră. Ea a încheiat tranzacția, nu domnul Stoianoglo. Proveniența banilor este una licită, nu sunt ai domnului Stoianoglo. Deci, procurorii de la 2 septembrie 2022, când au intentat dosar, și până în prezent au avut suficient timp să o invite pe proprietara apartamentului și să o întrebe de unde a luat acești bani. Ei doar au intentat și gata (…). În prezent nu este nicio măsură aplicată și nu pleacă nicăieri, stă în țară (…)”, a declarat Vasile Gafton pentru ZdG.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a avut loc pe 9 iunie 2023, iar următoarea ședință este programată pentru 20 septembrie 2023.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.