Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Dominatorul politicii moldave își pregătește…

„Dominatorul politicii moldave își pregătește teren de victimizare”. Ce spun persoanele despre care Andrei Spînu a declarat că ar fi trebuit să „plece imediat din funcție”, pentru că ar fi „slujit regimul Plahotniuc”

Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care ocupă în prezent funcția de secretar general al instituției prezidențiale, Andrei Spînu a vorbit despre mai multe persoane din structurile de drept ale statului „care ar fi trebuit să plece imediat din funcție” atunci când puterea a fost preluată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru că, conform acestuia, funcționarii ar fi„slujit regimul Plahotniuc”. Spânu a vorbit despre aceste persoane în contextul informațiilor din ultimele săptămâni precum că acțiunile sale ar fi verificate de către organele de drept.

ZdG a vorbit cu persoanele vizate, unul dintre ei afirmând că Spînu își pregătește „teren de victimizare în eventualitatea în care va fi atras la răspundere penală”.

„Personaje cheie care au fost parte a acelui regim”

„Băieții șmecheri deja au întrecut limita. Unele lucruri deja trebuie să fie spuse. Cred că unul dintre motivele din care am fost atacat, și din păcate continui să fiu atacat, inclusiv în săptămânile trecute, este că chiar din primele zile când doamna președinte a câștigat Președinția, și am mers și Președinție apoi la Guvern, am zis că oamenii care au slujit regimul Plahotniuc și în mod special din structurile de drept, trebuie să plece imediat din funcție. M-am referit la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Centrul Național Anticorupție (CNA), Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Ministerul Afacerilor Interne, PCCOCS și alte instituții.

Nu mă refer, neapărat, la funcționari publici care au avut poziții mai joase sau și-au făcut treaba în funcție de cum au putut. Vorbesc de personaje cheie care au fost parte a acelui regim. Unul dintre dânșii, despre care am spus chiar în primele zile este Mițelescu. El lucra la SIS, nu știu acum unde este. A fost printre cei care a încărcat profesorii turci în dubițe, i-au dus la Aeroport și s-au asigurat că sunt deportați din Moldova. Eu cred că un personaj care a făcut acest lucru trebuia să plecat din toate structurile de forță imediat, fiind vorba de săptămâni. Dar am văzut că el a stat mult mai mult timp în structuri și tot a încercat să se curețe. Acest tip de personaj nu poate să participe la reformarea justiției, la lupta anticorupție, la restructurarea oricărei instituții de stat. Pentru că un om care nu a înțeles că deportarea profesorilor turci este ilegală, imorală și sub orice tip de critică nu cred că mai poate. El are nevoie de o profilaxie lungă, să înțeleagă ce a făcut. Dar din păcate nu s-a întâmplat”, a spus Andrei Spînu.

Sergiu Mițelescu: „Am participat la lupta anticorupție din prima zi în care am început a activa în Serviciu”

Contactat de ZdG, fostul șef al Direcției nr. 1 a Centrului Antiterorist al SIS Sergiu Mițelescu, care spune că nu este angajat în cadrul nici unei structuri de forță, în prezent, a făcut referire la titlul său de master în Drept, specializarea Anticorupție, obținut în 2017 de la Academia de Administrare Publică (pe care ni l-a trimis pentru publicare) dar și la rezultatele pe care le-ar fi avut în activitatea sa de 12 ani.

Sursa: Sergiu Mițelescu

„Cred că persoanele care urmează să lupte cu corupția trebuie să fie în primul rând persoane care au studii în domeniu.

În activitatea mea am avut două cazuri, când mi s-au propus bani, și ambele sunt în presă. Prima dată fiind ofițer de investigație, iar a doua oară deja chiar în funcție de șef al unei subdiviziuni. Când mie mi s-au propus bani și au în ambele cazuri am făcut reținerea personal. Personal am declarat aceste două acte de corupție, cu mita care mi-a fost propusă. În ambele cazuri persoanele au recunoscut vina iar materialele au ajuns în instanța de judecată, sunt condamnări. Mai mult de 15 cazuri de corupție, care sunt pe site-ul SIS, pe care eu le-am condus personal, în activitatea mea de mai bine de 12 ani în cadrul Șerviciului. Am participat la lupta anticorupție din prima zi în care am început a activa în Serviciu.

Am văzut că a spus că a încercat să se curețe. Dacă v-aș pune la dispoziție CV-ul meu ați vedea că am studii inclusiv peste hotare, studii în cadrul unui Centru european de studii de securitate, făcute în perioada activității. O bună perioadă de timp, am deținut calitatea de expert național pe lângă Consiliul UE în problematica activității Centrului Antiterorist (…). Eu nu am nevoie să-mi spăl numele de careva aspecte. Am peste 12 medalii și distincții de stat. Eu am încercat de fiecare dată când mi-am făcut activitatea să am în spate un act, o lege, ordin, înscris a șefului ierarhic superior. În cazul profesorilor turci, nu am avut nici un rol de coordonare și gestionare”, a afirmat Sergiu Mițelescu.

Întrebat de ce crede că a ajuns în această „listă a persoanelor care ar fi trebuit să-și fi dat demisia”, Mițelescu a declarat că nu-l cunoaște personal pe Andrei Spînu dar crede că „pe lângă el sunt persoane care îl induc în eroare, îl dezinformează”, oameni care ar fi fost „documentate” de către fostul angajat al SIS și echipa sa.

„Despre mine au apărut informații că aș fi filat-o pe doamna președinte Maia Sandu. Această postare a fost făcută pe un canal de Telegram și este falsă. Nu am am făcut niciodată acțiuni de filaj în privința Maiei Sandu, domnului Spînu sau a judecătorilor”, a mai spus fostul funcționar, care a menționat că ar fi fost vizat de peste 30 de ori în „mass-media și dezinformări”.

Numirea fostului șef al SIS, Alexandr Esaulenco, în funcția de ambasador în Azerbaidjan, „o mare greșeală și un semnal prost dat sistemului”

„Același Esaulenco, care a fost șeful SIS. Pentru prima dată am să spun că eu în Guvern am votat împotrivă, eu nu am ridicat mâna pentru el și i-am spus-o direct în față. Eu cred că este o mare greșeală și este un semnal prost dat sistemului când așa oameni sunt promovați la funcția de ambasador. Cred că domnul Esaulenco are nevoie și el de o pauză de reabilitare. Nu poți să construiești așa un sistem cu Mițelescu și alții și să crezi că lucrurile merg bine

Ojog, este foarte apropiat de unul care are un canal de Telegram și tot spune că are multe detalii. Cu facultate FSB la Moscova”, a menționat Andrei Spînu.

ZdG nu a obținut un comentariu de la ambasadorul R. Moldova în Azerbaidjan, Alexandr Esaulenco, numit în funcție în luna septembrie 2022. Acesta nu a răspuns la apelurile ZdG.

Totodată, serviciul de comunicare cu presa al SIS a transmis că nici instituția și nici Vitalie Ojog nu comentează declarațiile lui Andrei Spânu.

„Cineva să ia toate dosarele politice de după 2013-14 și să vadă care a fost echipa”

Rurac, care l-a slujit pe Morari de la Procuratura Anticorupție, iar Procuratura Anticorupție cu un alt grup de la CNA făceau toate dosarele politice, absolut toate dosarele politice. Cineva să ia toate dosarele politice de după 2013-14, care au fost pe Chitoacă, Filat, inclusiv Domnica Manole, și să vadă care a fost echipa, cine sunt cei patru-cinci oameni de la CNA care s-au ocupat de aceste dosare”, a declarat Andrei Spînu.

„Dominatorul” politicii moldave își pregătește teren de victimizare”

Eugeniu Rurac, care și-a dat demisia la sfârșitul lunii februarie din funcția de șef interimar al interimar al Direcției generale urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), s-a arătat nedumerit de motivul pentru care a fost menționat în declarațiile lui Spânu.

„Pe parcursul activității mele în organele statului, nu am avut tangență cu activitatea domnului Spânu, și nu înțeleg de ce dumnealui m-a vizat în acest interviu vădit regizat, mai ales că la începutul acestui an am demisionat din organele statului.

Consider că „dominatorul” politicii moldave își pregătește teren de victimizare în eventualitatea în care va fi atras la răspundere penală pentru faptele sale care sunt la moment investigate de Procuratură!

Regret că așa o persoană neadecvată, care prezintă semnele unui sociopat, conduce Administrația Prezidențială a doamnei Sandu. E o rușine a acestui stat și guvernări!”, a comunicat Rurac pentru ZdG.

„Eu văd că mie mi se deschis dosare, unul pe 28 aprilie, unul pe 29, parcă la comandă unul după altul”

Ivanov, care toată lumea știe în ce relație de afinitate este cu Morari. Eu nu sunt Procuratura Generală. Eu nu sunt șef la CNA, SIS, Procuratura Anticorupție și în altă parte. Sunt vicepreședinte al unui partid care a făcut campanie să scăpăm de regimul construit de Vlad Plahotniuc. Atunci când am făcut campanie și am ajuns la putere, am avut și am așteptarea în continuare ca acești oameni să fie scoși de la funcțiile pe care le au pentru ca să permită ca aceste structuri să se reformeze.

Eu văd că mie mi se deschis dosare, unul pe 28 aprilie, unul pe 29, parcă la comandă unul după altul. CNA se ocupă de declarațiile lui Șor mai mult decât de ce a făcut Șor propriu zis”, a mai subliniat Andrei Spînu.

Pe de altă parte, adjunctul interimar al șefei Procuraturii Anticorupție, Mihail Ivanov, a comunicat că „oamenii politici din Moldova, care susțin că anume ei sunt aceia care vor edifica un stat de drept, trebuie să înțeleagă că într-un stat de drept, nu politicienii decid asupra carierei judecătorilor și a procurorilor și cu atât mai mult nu ei decid cine trebuie să fie investigat și cine nu”.

PAS: „Suntem hotărâți să curățăm sistemul de elementele corupte crescute de regimurile oligarhice din trecut”

Și partidul de guvernământ a venit cu o reacție pe rețelele sociale după declarațiile lui Spînu, în susținerea vicepreședintelui PAS.

„În ultima perioadă, vicepreședintele PAS Andrei Spînu a fost supus unor denigrări și falsuri murdare din partea fugarilor și grupărilor criminale afiliate Kremlinului.

Andrei Spînu este un membru cheie a conducerii Partidului Acțiune și Solidaritate și a avut un rol major în victoriile electorale din 2020 și 2021. În calitate de ministru de ramură în guvernul Gavrilița, domnul Spînu a avut un rol esențial în consolidarea independenței energetice a R. Moldova și a depășirii cu brio a șantajului energetic rusesc fără precedent la care a fost supusă țara noastră în ultimele două ierni.

Condamnăm cu vehemență aceste tentative de denigrare împotriva colegului nostru. Andrei Spînu va avea în continuare un rol esențial în efortul țării noastre de a deveni membră UE în cel mai scurt timp. Reforma justiției va continua și va fi dusă la capăt. Suntem hotărâți să curățăm sistemul de elementele corupte crescute de regimurile oligarhice din trecut”.

Purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a confirmat anterior pentru ZdG că instituția examinează demersul adresat Procuraturii Generale în legătură cu pretinsele conturi bancare deținute în străinătate de către fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

„(…) Pentru verificarea informațiilor menționate, CNA a interpelat Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor care, la rândul său, urmează să ofere un răspuns la demersul CNA”, a declarat Angela Starinschi.

În 2022 deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a depus un denunț la PG pentru „tragerea la răspundere penală” a fostului viceprim-ministru Andrei Spînu pentru „îmbogățire ilicită și fals în declarații”. Miercuri, 29 martie, deputatul fugar a anunțat pe pagina sa de Facebook că termenul de examinare a „denunțului” său a fost prelungit de CNA.