Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi foști angajați ai Departamentului…

Doi foști angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, deferiți justiție pentru abuz de serviciu. Urmărirea penală în privința a alți patru învinuiți, încetată de PA

Sursa: anticoruptie.md/Departamentul Instituţiilor Penitenciare - Facebook

Procuratura Anticorupție (PA) anunță marți, 6 februarie, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a doi foști angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP). Celor doi le este incriminată săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (art. 327 alin.(1) din Codul penal), care ar fi prejudiciat Agenția Națională a Penitenciarelor cu circa 400 de mii de lei, se arată într-un comunicat de presă emis de PA.

Este vorba despre Petru Bîrcă și Oleg Bănărescu, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Chișinău la 31 ianuarie, conform datelor publicate pe portalul instanțelor de judecată.

Petru Bîrcă. Sursa: anticoruptie.md

Procuratura comunică că în privința a alți patru învinuiți, la cererea lor, a fost încetată urmărirea penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție, iar ceilalți doi nu și-au recunoscut vinovăția și nu au exprimat acordul încetării urmăririi penale, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Cauza penală a fost pornită în noiembrie 2015, de către Centrul Național Anticorupție (CNA).

Potrivit probelor administrate, Departamentul Instituțiilor Penitenciare şi un agent economic au încheiat, în anul 2015, un contract de livrare a cărbunelui mai multor subdiviziuni ale Departamentului în sumă totală de 9 008 160 de lei.

Însă, unul din inculpați, Petru Bîrcă, care exercita funcția de director adjunct al DIP, împreună cu șeful Direcției logistice din cadrul DIP, Oleg Bănărescu, ar fi dat indicații telefonice „șefilor secțiilor logistice din cadrul penitenciarelor sau nemijlocit șefilor penitenciarelor (al doilea inculpat deținând la momentul săvârșirii infracțiunii funcția de șef adjunct, concomitent șef al serviciului logistică al Penitenciarului nr. 10 Goian), să semneze în rubrica „Primit bunurile” pe toate facturile fiscale de livrare a cărbunelui prezentate de reprezentanții furnizorului, indiferent de faptul dacă cărbunele indicat în facturi a fost livrat sau nu, menționând, că aceasta este indicația conducerii DIP”, conform PA.

Prin urmare, oamenii legii au stabilit că din totalul volumelor de cărbune, livrat pentru fiecare instituție subordonată DIP, lipseau diferite cantități, în total fiindu-i cauzat Administrației Naționale a Penitenciarilor (ANP) un prejudiciu în sumă totală de aproximativ 400 000 de lei.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiuni de abuz în serviciu, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 6 000 la 16 000 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani (pedeapsa în vigoare favorabilă la momentul săvârșirii infracțiunii).

Din data de 16 mai 2018, Departamentul Instituțiilor Penitenciare s-a reorganizat în Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.

Numele lui Bîrcă a ajuns în spațiul public și în noiembrie 2020, în legătură cu filarea a doi procurori de la Procuratura Anticorupție.

În mai 2023, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori anticorupție, înaintea prezidențialelor din noiembrie 2020, în timp ce activau în „securitatea internă” a Partidului „Șor”.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost pronunțată în mai 2023, în lipsa a trei inculpați, atunci când termenul de tragere la răspundere pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a expirat. Potrivit legii, infracțiunea investigată se pedepsește cu amendă de până la 37 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore. Deși au fost liberați de răspundere, chiar dacă au fost recunoscuți vinovați, instanța a dispus ca cei șase să achite cheltuielile de judecată, de peste 28 000 de lei, conform PCCOCS.