Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Socialiștii au contestat la…

DOC Socialiștii au contestat la CC modificările la Legea privind patenta de întreprinzător

Sursa foto: socialistii.md

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vlad Bătrîncea, Grigore Novac, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la Primăria municipiului Bălți, Maxim Moroșan, și Pavel Voicu au depus miercuri, 18 octombrie, o sesizare la Curtea Constituțională (CC) împotriva modificărilor la Legea cu privire la patenta de întreprinzător.

„(…) Reglementările supuse criticilor de constituționalitate vin să lobbeze interesele marilor jucători din domeniul comerțului, dat fiind faptul că pentru micii comercianți condițiile legislative sunt contrare principiilor economiei de piață – așa cum este ea fundamentată în Constituția R. Moldova (…)”, se spune în sesizarea socialiștilor.

Legea patentei a fost adoptată în 1998 inițial drept măsură temporară, fiind prelungită timp de 25 de ani. Începând cu 1 iulie 2023, activitatea de comerț nu mai este admisă în baza patentei de întreprinzător, urmare a intrării în vigoare a modificărilor corespunzătoare efectuate în Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător.

Pe 15 septembrie 2203, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și șeful Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Petru Rotaru, au prezentat progresul reformei patentei în cadrul unui briefing de presă. Dumitru Alaiba a anunțat că odată cu intrarea în vigoare a reformei patentei, 95% din foștii patentari au trecut la o altă formă de activitate, perioadă în care au avut timp să se conformeze și să solicite compensări.

„Subliniez că nu doar foștii patentari pot tranzita la activitate independentă, ci oricine care vrea să facă primii pași într-un business corect, transparent, legal și conform normelor anului 2023. Oricine poate face o mică activitate de comerț, legal. Oricine poate face primii pași în afaceri. Îndemn pe toți care vor să încerce o mică afacere, să o facă. De asemenea, îndemn consumatorii să ceară bonul fiscal de la comercianții de la tarabe, tonete sau chiar din autovehicule. Este dreptul vostru. Prin această reformă am oferit comercianților un mod civilizat și transparent de a munci mai departe, iar consumatorilor – o protecție elementară“, a menționat Dumitru Alaiba.

Printre beneficiile activității independente, Ministerul Economiei a enumerat: excluderea obligativității de deținere a borderourilor pentru comercianți, excluderea contabilității şi rapoartelor. Aparatul de casă este conectat direct la Sistemul Informațional Automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” SFS, iar o dată la trei luni, comercianții vor primi o recipisă care calculează impozitul de 1% din vânzări. Suma maximă a vânzărilor nu trebuie să depășească 1,2 mil de lei anual.