Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Șeful Procuraturii Anticorupție îl…

DOC Șeful Procuraturii Anticorupție îl înfruntă pe noul procuror general. S-a adresat în judecată

Sursa: sputnik.md

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, suspendat din funcție prin ordinul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a atacat în instanța de judecată decizia noului șef al Procuraturii Generale de a verifica activitatea procuraturii specializate, dar și decizia de a-l delega pe Morari într-o subdiviziune a Procuraturii Generale pe durata controlului.

Viorel Morari l-a anunțat, într-un demers oficial, obținut de ZdG, pe Alexandr Stoianoglo despre acțiunea în judecată, care a fost înregistrată la Judecătoria Chișinău pe parcursul zilei de luni, 9 decembrie 2019. Morari precizează în demers că a cerut suspendarea executării ordinului Procurorului general „cu privire la delegare” și dispoziția „cu privire la controlul activității Procuraturii Anticorupție”.

Totodată, Morari scrie în documentul obținut de ZdG că, „dacă se depune o cerere de suspendare a executării actului administrativ individual, acesta poate fi executat doar după soluționarea cererii respective. În asemenea circumstanțe, solicit suspendarea actelor administrative contestate până la examinarea cererii de chemare în judecată…”

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost suspendat din funcție în legătură cu efectuarea unui control special, efectuat prin dispoziția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Suspendarea din funcție a lui Viorel Morari are loc pentru o perioadă determinată, pe perioada efectuării verificărilor la PA. Timp de o lună, Morari urmează să activeze în cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit Procuraturii Generale (PG) controlul de la cele două procuraturi are drept scop verificarea și evaluarea activităților acestor două unități specializate. Potrivit surselor ZdG, în aceste clipe, circa 20 de reprezentanți speciali desemnați ai PG se află la sediul Procuraturii Anticorupție.

În ultima perioadă, Procuratura Anticorupție a anunțat despre efectuarea mai multor investigații în cazuri de interes public, cum ar fi anunțarea în căutare a fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc; aplicarea sechestrului în cadrul dosarului pentru îmbogățire ilicită a judecătorului Ion Druță; perchezițiile la domiciliul judecătorului Oleg Sternioală; reținerea fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă; efectuarea a 48 de percheziții la S.A. „Metalferos” și alte companii interpuse, precum și anularea ordonanței de refuz în începerea urmăririi penale în cazul finanțării din Federația Rusă a Partidului Socialiștilor.