Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ședință la CSM. Pe…

DOC Ședință la CSM. Pe ordinea de zi – două contestații ale hotărârilor Colegiului disciplinar și concursul pentru numirea unor membri ai Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor

Marți, 21 septembrie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se vor întruni în ședință. Pe ordinea de zi sunt programate 11 subiecte printre care două contestații ale hotărârilor Colegiului disciplinar în care sunt vizați judecătorul Ion Cotea și magistrata Maria Tertea și concursul pentru desemnarea unor membri ai Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor.

Membrii CSM vor examina subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru numirea unor membri ai
Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor. Ion Guzun, Stela Subotin, Oleg Pantea și Sergiu Balaban sunt candidații care solicită desemnarea în calitate de membru în componența Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor.

În ședința de marți, 21 septembrie, membrii CSM vor examina contestația depusă de către judecătorul Ion Cotea, care a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că „în ultimii 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției” și care la 28 mai curent a fost suspendat din funcția de judecător în baza unei decizii a Colegiul disciplinar, împotriva Colegiului disciplinar privind sancționarea lui cu „eliberare din funcție”. Ion Cotea de la Judecătoria Cahul, sediul Central”, judecătorul a fost sancționat disciplinar cu „eliberarea din funcție”. 25 de ani din viața sa Ion Cotea i-a dedicat justiției, muncind exclusiv în calitate de magistrat la Judecătoria Cahul. În decembrie 2020, judecătorul a recunoscut cu amărăciune că, în cele peste două decenii de activitate, a asistat „doar la distrugerea justiției”.

CSM va examina decizia Colegiului disciplinar prin care s-a dispus încetarea procedurii disciplinare împotriva magistratei Maria Tertea. Detalii aici.

Membrii CSM vor examina avizarea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Detalii aici.

Tot la ședința de mâine, membrii CSM ar urma să examineze demersul președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva, referitor la modificarea numărului judecătorilor specializați în materie de contencios administrativ.

Agenda Consiliului Superior al Magistraturii: