Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Președintele și vicepreședintele interimar…

DOC Președintele și vicepreședintele interimar al CSJ vor fi numiți de CSM. Proiectul, votat în prima lectură de Parlament

Președintele și vicepreședintele interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi numiți de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a fost aprobat în prima lectură cu 56 de voturi.

Modificările înaintate de deputații PAS prevăd ca președintele și vicepreședintele interimar al Curții Supreme de Justiție să fie numiți de Consiliul Superior al Magistraturii. Până acum, în absența preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, atribuţiile acestuia le exercita unul dintre vicepreşedinţi în temeiul unei dispoziţii emise de preşedintele Curţii. În cazul când nu era desemnat vicepreşedintele care să exercite funcţiile preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) în absenţa acestuia, funcţiile în cauză erau exercitate de către vicepreşedintele cu cea mai mare vechime în muncă în Curtea Supremă de Justiţie.

Principalele modificări operate la Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție:

Art. I. – Legea nr.789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiţie (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.15-17, art.64), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 7 aliniatul (3), propoziția a doua va avea următorul cuprins: ”În cazul cînd nu este desemnat vicepreşedintele care va exercita funcţiile Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie în absenţa acestuia, funcţiile în cauză sînt exercitate de către vicepreședintele desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii.”

La articolul 91, alineatele (3) și (4) vor avea următorul cuprins:
”(3) În cazul survenirii vacanţei funcţiei, inclusiv în cazul expirării mandatului Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, interimatul funcţiei acestuia se asigură de către un judecător desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii.

(4) În cazul survenirii vacanţei funcţiei, inclusiv în cazul expirării mandatului vicepreşedintelui Curţii Supreme de Justiţie preşedinte al colegiului, interimatul funcţiei acestuia se asigură de către vicepreşedintele colegiului respectiv, iar în lipsa acestuia, de către un judecător desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii”. 

Potrivit autorilor inițiativei, proiectul de lege are drept scop aducerea reglementărilor legale în domeniul administrării Curții Supreme de Justiție (CSJ) în conformitate cu standardele constituționale în domeniul justiției și, implicit, restabilirea controlului Consiliului Superior al Magistraturii asupra procesului de asigurare a administrării Curții Supreme de Justiție, în cazul survenirii interimatului funcțiilor administrative.

Proiectul adoptat de Legislativ:

La 2 septembrie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că a înregistrat, în calitate de deputat în Parlamentul de legislatura a XI-a, o inițiativă legislativă care ar fortifica rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Atunci, Sergiu Litvinenco a declarat că, prin proiectul respectiv, se propune ca decizia cu privire la președintele și vicepreședintele interimar al CSJ să fie luată de către CSM.