Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Preşedintele socialist al raionului…

DOC Preşedintele socialist al raionului Dubăsari, restabilit, de două ori, în funcție. Presupuse „relații amicale” cu un judecător l-a făcut să ceară strămutarea cauzei

Foto: Zona de Securitate

Magistrații Judecătoriei Criuleni au remis o încheiere prin care l-au restabilit în funcție pe preşedintele socialist al raionului Dubăsari, Grigore Filipov, suspendat la 16 decembrie 2020 printr-o decizie a Consiliului raional Dubăsari. Dosarul acestuia a ajuns la Curtea de Apel Cahul, care a remis cauza spre judecare în aceeași instanță – Judecătoria Criuleni. Între timp, la 11 ianuarie curent, Consiliul raional Dubăsari a aprobat o nouă decizie de suspendare din funcție a acestuia. Și de această dată, Filipov a contestat decizia în instanța de judecată și a obținut victorie în prima instanță. În primul caz, Filipov a cerut strămutarea cauzei de la Judecătoria Criuleni la o altă instanță egală în rang, din cauza relațiilor amicale pe care le-ar avea el, dar și fostul președinte al raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, cu judecătorul care examinează cauza.

La 16 decembrie 2020, Consiliul raional Dubăsari a aprobat o decizie prin care preşedintele raionului Dubăsari, socialistul Grigore Filipov, a fost suspendat din funcție, pe un termen de 60 de zile. Conform deciziei, a fost formată o comisie de anchetă „pentru abuzurile și fărădelegile făcute de Filipov”. Pe perioada desfășurării anchetei, acesta a fost lipsit de unitatea de transport de serviciu, de birou și ștampila oficială.

La 21 decembrie 2020 ,Grigore Filipov a contestat în instanța de judecată decizia Consiliului, prin care a fost suspendat din funcție. Acesta motivează cererea prin faptul că decizia Consiliului raional Dubăsari „este nemotivată cât în fapt, atât şi în drept, iar autoritatea emitentă îşi atribuie competenţe improprii, fiind depăşit cadrul legal, astfel fiind emis un act administrativ ilegal, pasibil anulării și că „ilegalitatea deciziei contestate reiese din faptul că au fost întreprinse măsuri neprevăzute de legislaţie, fiind adoptat un act cu caracter arbitrar”.

În aceeași zi, 21 decembrie 2020, judecătorul Judecătoriei Criuleni, sediu central, Alexandru Motricală a emis o încheiere prin care l-a repus pe Grigore Filipov în funcție, prin suspendarea executării deciziei Consiliului, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti pe prezenta cauză.

La 29 decembrie 2020, judecătorul a remis cauza Curții de Apel Chișinău, concluzionând că, „la caz cumulul circumstanţelor relevate, poate institui din punctul de vedere al unui observator obiectiv o problemă de imparţialitate a judecătorilor Judecătoriei Criuleni care, chiar dacă nu este confirmată prin probe şi, astfel, rămâne a fi doar aparentă, poate genera efecte contradictorii pentru părţi”.

Relații amicale cu judecătorul

La 15 ianuarie 2021, Filipov a înaintat o cerere de strămutare a cauzei la o altă instanță egală în grad. Acesta a motivat că, cu judecătorul Alexandru Motricală, care examinează cauza, se află în relații amicale, totodată invocând că, în speţă există temeiuri rezonabile de a bănui că nepărtinirea judecătorului sesizat cu examinarea cauzei în fond, precum şi a întregului corp de judecători din cadrul Judecătoriei Criuleni, ar putea fi ştirbită de calitatea procesuală a lui şi Grigore Policinschi, fost președinte al raionului Dubăsari, în calitate de persoană terţă, pe fonul relaţiilor amicale cu judecătorii.

La 14 februarie curent, un complet a Curții de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată cererea înaintată de Filipov și a dispus remiterea spre judecare a acțiunii depusă de acesta împotriva Consiliului raional Dubăsari spre judecare în aceeași instanță, adică Judecătoria Criuleni, sediul Central.

Filipov, suspendat a doua oară

La 11 ianuarie 2021, Consiliului raional Dubăsari a emis o nouă dispoziție cu privire la suspendarea lui Grigore Filipov din funcţia de preşedinte de raion și crearea unei comisii de anchetă de serviciu. De această dată, s-a decis suspendarea lui Filipov pentru 30 de zile și crearea unei comisii de anchetă de serviciu.

Și de această dată, Grigore Filipov a depus cerere de chemare în judecată, privind anularea actului administrativ. În opinia sa, „autoritatea publică nu a fost în drept potrivit art.81 Cod administrativ să emită un asemenea act administrativ, devreme ce un act administrativ emis de aceeași autoritate publică la 16 decembrie 2020 cu conținut identic a fost contestat în instanța de judecată, iar instanța de judecată a primit acțiunea și a dispus
suspendarea executării actului administrativ”.

Filipov susține că, Consiliul nu a fost în drept să emită între timp un act administrativ identic cu o motivare identică bazată pe aceleași circumstanțe de fapt.

La 20 ianuarie, printr-o încheiere dictată de judecătorul Judecătoriei Criuleni, sediu Criuleni, Sergiu Caraman, executarea deciziei Consiliului de a-l suspenda repetat pe Grigore Filipov a fost suspendată, astfel, acesta fiind, din nou, restabilit în funcție.

Opinia publică a fost bulversată în primăvara anului 2020 de către declarațiile făcute de preşedintele raionului Dubăsari care a spus că trei localităţi aflate sub jurisdicţia R. Moldova s-ar afla, acum, sub controlul regimului de la Tiraspol. În baza acestor declarații Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a fost denunţat la Procuratura Generală de către deputaţii Platformei DA.

Filipov a mai fost la un pas de a fi demis pe 4 septembrie 2020 când din cei 27 de consilieri raionali, 17 i-au acordat vot de neîncredere. Un vot a lipsit ca Filipov să-şi piardă funcţia. El s-a ales atunci doar cu aviz negativ la raportul de activitate pentru anul 2020.

Membru PSRM și rudă, prin alianţă, cu Igor Dodon

Consilierii opoziţiei şi veteranii prezenţi la şedinţa de pe 4 septembrie l-au acuzat pe Grigore Filipov de mai multe ilegalităţi şi chiar de inacţiune pentru a apăra integritatea teritorială a R. Moldova.

Preşedintele raionului Dubăsari a fost filmat în timp ce oferea câte 400 de lei cetăţenilor pentru ca aceştia să voteze PSRM, la alegerile parlamentare din 2019. Grigore Filipov este membru al Partidului Socialiştilor din R. Moldova, dar şi rudă, prin alianţă, cu Igor Dodon, cel din urmă fiind nașul de cununie al fiului lui Filipov.

Anterior, Grigore Filipov a fost vizat într-o investigație a Ziarului de Gardă. Este vorba despre un material legat de mai mulți oameni din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon care au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane. De multe dintre acestea beneficiază, din plin, și familia prezidențială.