Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Hotărârea motivată a CC…

DOC Hotărârea motivată a CC privind declararea Legii, votată de PSRM – Șor, cu privire la statutul special pentru limba rusă pe teritoriul R. Moldova drept neconstituțională

Curtea Constituțională (CC) a publicat joi, 21 ianuarie 2021, Hotărârea nr. 4 pentru controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, Hotărâre prin care Legea a fost declarată neconstituțională.

Hotărârea Curții: 

„Pornind de la argumentele invocate, Curtea a admis sesizările depuse de dl Octavian Țîcu, dl Dinu Plîngău și dna Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. 

Curtea a declarat neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. 

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

În documentul care conține 24 de file, pe lângă Hotărârea finală a Curții Constituționale, sunt prezentate argumentele și concluzii generale ale CC pe marginea acestui subiect.

Hotărârea integrală:

Hotararea CC Privind Limba … by Ziarul de Gardă

Potrivit președintei CC, Domnica Manole, judecătorul Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a avut o opinie separată pe marginea subiectul respectiv.

Joi, 21 ianuarie, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea nr. 234 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votata de către deputații PSRM – Șor la ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie 2020.

Respectiva lege prevedea ca angajații instituțiilor de stat erau obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitari în acest sens. Acest proiect de lege a fost elaborat de către deputații PSRM.